Emir Kusturica, koji trenutno gostuje u Jermeniji, dao je intervju za tamošnji list Armenpres u kome je izjavio da između Srbije i Jermenije postoji mnogo sličnosti, ali i jedna razlika.

emir kusturica

Postoji jedna velika razlika među nama: vi Jermeni ste ujedinjeni, poznati ste kao narod koji je preživio genocid i imate državu koja je kolektivni odgovor na sve ono što se desilo. Srbi imaju drugačiju istoriju. Srbi su bili izloženi redovnim napadima, genocidu o kome niko ne govori, ali se mi Srbi nismo ujedinili i predstavljeni smo kao kriminalci, umjesto kao žrtve”, rekao je Kusturica za Armenpres.
Tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je 800 hiljada Srba. O tome postoje i knjige i izvještaji, ali za Evropu to kao da se nije desilo, kazao je Kusturica.

"Oni koji znaju za tu činjenicu, ignorišu je. Volim kad dođem u Jermeniji, ne samo zbog svega onoga što vidim, nego i zbog vašeg načina života; kod vas je sve nedvosmisleno. Kad sam bio u Turskoj, bio sam napadnut i rečeno mi je da nisam dobrodošao zbog mog stava vezanog za Srbe. Odgovorio sam da oni i ne moraju da se brinu zbog genocida (nad Srbima), pošto su i sami pobili milione Jermena tokom Prvog svjetskog rata", dodao je Kusturica.

Emir Kusturica prihvatio je pravoslavlje i uzeo kršteno ime Nemanja 2005, piše jermenski list.

“Moja porodica djelimično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovijedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten”, rekao je on.

On je istakao da su njegova predviđanja su da su hrišćani na ivici istrebljenja.

"Kada sam kršten, hriršćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto vjerujem u kulturu, vjerujem i u Boga. Vjerujem da se on javlja kroz kulturu”, istakao je Kusturica.
Inače, Kusturica će u Jermeniji održati koncert sa "The No Smoking Orchestra".