Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvoriće danas u Trebinju manifestaciju "Noć istraživača".

noc istrazivaca trebinje 2014

Posjetioci će na manifestaciji, koju organizuje Ministarstvo nauke i tehnologije, između ostalog, moći vidjeti eksperimente iz fizike, robota, mogućnosti specijalnog mikroskopa i tri-de štampača, kao i specijalno "leteće" iznenađenje.

Iz Ministarstva je saopšteno da će "Noć istraživača" biti održana na Fakultetu za prozvodnju i menadžment u Trebinju u 17.00 časova.

Evropska noć istraživača biće održana i na centralnom trgu u Bijeljini s ciljem da se kroz igru i zabavu promoviše nauka.

Ovogodišnji moto manifestacije je "Započni lančanu reakciju", a popularisanje nauke na ovaj način održava se u 300 evropskih gradova, među kojima su u Republici Srpskoj Banjaluka, Bijeljina i Trebinje.

Program na trgu u Bijeljini počeće u 18.00 časova i usmjeren je na zabavno-informativni sadržaj koji olakšava komunikaciju između istraživača i građana kroz interaktivne eksperimente, radionice, predavanja i igre.

Manifestacija se završava zabavom za posjetioce koja je najavljena od 22.30 časova.

"Noć istraživača" obilježava se u Evropi od 2005. godine s težištem na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju njihovog pozitivnog uticaja na svakodnevni život građana i na promovisanju karijere istraživača.

U Republici Srpskoj "Noć istraživača" je prvi put održana 2012. godine u Banjaluci.

"Noć istraživača" ove godine biće organizovana i u Sarajevu i Mostaru.

Kroz zabavne sadržaje edukativnog karaktera, građani svih uzrasta će moći da nauče nešto novo i saznaju na koji način nauka i istraživanja utiču na život ljudi i promjene u okolini.

"Noć istraživača" organizuje se pod pokroviteljstvom programa EU "Horizont 2020" s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača kod mladih, kao i podizanje svijesti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevan život.
"Noć istraživača" održava u 30 evropskih država, a budžet programa "Horizont 2020" iznosi 50 milijardi evra.

Ambasador Francuske u BiH Kler Bodoni istakla je ranije da "Noć istraživača" ima posebnu važnost jer će se krajem godine u Parizu održati konferencija o klimatskim promjenama, budući da su naučnici upozorili da treba voditi računa o planeti.

Predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH Amar Miraščija je naglasio da Ministarstvo civilnih poslova podržava istraživače i da želi da firme iz BiH uključi u program "Horizont 2020".