Svojim odnosom prema organizovanom kriminalu i terorizmu, SDA je pokazala da ne misli na BiH, da ne poštuje njene propise i da je glavni krivac za ružne identifikacije cijelog bošnjačkog naroda sa terorizmom i ekstremizmom i zato najavljeni referendumu u Republici Srpskoj vide kao objavu rata radikalizmu i sebi, ocijenio je stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.dzevad galijasevic

"Pojedini bošnjački političari poput Bakira Izetbegovića, Emira Suljagića i Šemsudina Mehmedovića obmanjuju javnost i iznose neistine kada tvrde da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu o kriminalizovanom pravosuđu predstavlja objavu rata. U stvari to jeste objava rata, ali ne dejtonskoj BiH već kriminalcima i teroristima, `Islamskoj državi` i Al kaidi. Ta odluka jeste udar i na politički i na ustavni poredak, ali ne BiH već `islamske republike BiH`", istakao je Galijašević.

On je u izjavi za Srnu naglasio da odluka o referendumu ne uvažava neootomanske geopolitičke principe i interese, kao ni ideju i program "Zelene transverzale", osnove političkog testamenta Alije Izetbegovića iskazanog u programu "Islamske deklaracije".

"Istovremeno ova odluka je i snažan alibi zlonamjernim anglo-američkim politikama u BiH da nastave žestoko napadati Republiku Srpsku, njene institucije, društvo i srpski narod u cijelini. U tome i leže razlozi zbog kojih premijer Srbije Aleksandar Vučić moli da se odluka o referendumu preispita, jer zna da su svi islamisti i vjerski fanataci, te političari kao Bakir Izetbegović i njegovi sljedbenici Emir Suljagić, Mirsad Vilić, Denis Zvizdić, Dragan Mektić... ujedinjeni u ideji zataškavanja pokušaja ubistva u Potočarima i da, zajedno sa mržnjom opsjednutim trećerazrednim diplomatama iz Sarajeva, žele sukob, konflikt i rat za koji će lojalna američka štampa i javnost svakako optužiti Srbe", istakao je Galijašević.

On je dodao da je već trebalo da budu pohapšeni oni koji su pokušali da ubiju premijera Vučića, a to su islamisti skloni terorizmu, naoružani, motivisani i fanatizovani, koji nemaju ni naciju ni državu, jer je njihova jedina država njihov ideal svjetskog halifata - ludačke projekcije šerijatske države koja se prostire na dvije trećine zemljine kugle. Sjeme tog zla, kaže Galijašević, SDA je posijala prvim izigravanjem Dejtonskog sporazuma, deset dana nakon što je potpisan u Parizu - primajući u državljanstva BiH razne teroriste i strane borce kako bi spriječila njihov, Ustavom određen, izgon iz BiH u roku od 30 dana.

"Oni su stvorili islamsko društvo i islamsku vlast u BiH. Islamsko društvo u BiH je plan i nasljeđe Bakirovog oca Alije Izetbegovića, a dio tog nasljeđa je svakako i ovakav korumpirani, kriminalizovan i nesposoban politički sistem", rekao je Galijašević.

On je istakao da su mnoge terorističke organizacije, uz pomoć Alije Izetbegovića i njegove SDA, napravile snažan prodor u bošnjačko društvo - u političke stranke, nevladine organizacije, Islamsku zajednicu BiH, ali i u strukture političke moći u Sarajevu a posebno u obavještajno- bezbjednosni i pravosudni aparat BiH.

"Ekstremistička hobotnica u BiH raspolaže sa više od 5.000 radikalnih islamista koji predstavljaju stalni izvor terorističkih prijetnji. Iako su ova lica poznata bezbjednosnim agencijama u BiH, oni su ovdje zaštićeni u svakom smislu, tako da su nesmetano stvorili najveći islamistički pokret u Evropi, sa više od 100.000 pripadnika, poznat kao `Vehabijski pokret`", rekao je Galijašević.

On je podsjetio da su ova lica potpuno nesmetano na području BiH osnivala preduzeća i nevladine organizacije, a onda u njihovo ime kupovali kuće, zgrade, cijela naselja da bi u njima nastanili fanatizovanu armiju svojih sljedbenika - vojsku budućeg ratnog sukoba.

"U cijeloj Evropi ne postoji država, osim BiH, koja bi na svom tlu tolerisala male halifate, islamske državice i vanustavni život u njima. Ta ekstremistička naselja u BiH kao presedan u cijeloj Evropi, kompromituje Bošnjake i prave od jednog tolerantnog evropskog naroda taoce islamističkog ludila. Ta naselja su, u stvari, baze, klasične vojne baze i male islamske države o kojima danas piše sva britanska štampa, ali bruji i cjela evropska javnost", dodao je Galijašević.

Te islamističke baze u BiH, kaže on, nalaze se sa obje strane entitetske granice, na takozvanim "linijama razgraničenja" i funkcionišu po strogim islamskim pravilima.

Neke od njih su: Gornja Maoča između Srebrenika i Tuzle, Gornja Dubnica kod Kalesije, Donja Bočinja između Maglaja i Zavidovića i Ošve između Maglaja i Tešnja, kao i dijelovi naselja: Kamenica kod Teslića, Sjenina Rijeka između Modriče i Doboja, Mehurići kod Travnika, Šerići, Podbriježje i Željezno Polje kod Zenice...

"Prava borba protiv terorizma u BiH trebalo je davno da počne kao otpor samog društva, da se nastavi u bezbjednosnim agencijama i završi u pravosudnim institucijama. Zato ovoj zemlji nije dozvoljeno da ima pravosuđe ni svoj stav o pravosuđu, a svaki razgovor o tom pitanju postaje alibi za opšte bezakonje i bahato upravljanje zemljom od nesposobnih kvazi diplomata u stvari, malih sitnih špijuna i obavještajaca", istakao je Galijašević u izjavi Srni.

On je ocijenio da odluka Republike Srpske o referendumu otvara proces suočavanja sa idejom lažne demokratije i "evropskih sloboda" koje predstavljaju ropstvo, poniženje i odsustvo bilo kakve odgovornosti onih koji proizvode i kontrolišu sistem i takvu kvazidržavu.

"Koji je trenutak pravi i najbolji za tako duboku konfrontaciju o najvažnijem pitanju - Da li mali narodi moraju da prihvate sramni položaj sluge u svim integracijama, pa i onim koje nastupaju pod zastavom slobode i demokratije?! Da li je EU nova forma ropstva jer demokratski standardi, pa i referendumi ne pripadaju svima – nego su svojina Engleza, Katalonaca, Škotlanđana, Nijemaca i Francuza? Imaju li pravo balkanski narodi razumjeti svoju poziciju i saopštiti svoj stav o njoj drugima?! Kada da krenu putem borbe za slobodu, bez obzira na posljedice!? To su pitanja na koja nismo dobili odgovor iako je svima poznato da je pravosuđe u BiH korumpirano, kriminalizovano i potpuno pod kontrolom političkih pigmeja, trećerazrednih zapadnih diplomata, isto kao i finansijski sektor, banke, bezbjednosne agencije, nevladine organizacije i poltronska, našminkana lažna opoizicija. Kao i cijela dejtonska BiH u kojoj stranci kontrolišu sve institucije i društvo u cijelini ali nemaju odgovornosti ni za jednu političku odluku i mjeru - ne snose odgovornost za penzije, obrazovanje,zdravstvenu brigu, bezbjednost građana, investicije...", istakao je Galijašević.

On je ocijenio da je "BiH najgori protektorat u kome onaj ko vlada – to jeste stranci, ne odgovara ni za šta već komplikuje i otežava život njenim građanima i to za ogromne pare koje godina stavljaju u svoje džepove".

"Odluka Narodne Skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o pravosuđu je odluka ovlaštenih narodnih institucija utemeljena i na pravu i na pravdi. Uostalom, šta predstavlja narod i njegova sloboda, njegova politička i kulturna prava ako ne može o jednom pitanju kao što je pravosuđe, iskazati svoj politički stav?", upitao je Galijašević. /kraj/tp