Nova bolnica u Nevesinju, jedna od najsavremenijih u regionu, primila je jutros prve pacijente kojima će, kao i svim budućim, biti obezbijeđena vrhunska medicinska usluga i tretman, potvrdio je Srni direktor ove zdravstvene ustanove Velibor Milivojević.

bolnica nevesinje otvaranje

On je istakao da su prvi pacijenti bili jednodnevna beba i njena majka, koja je sa Sokoca, a porodila se u staroj nevesinjskoj bolnici, te dodaje da je prva operacija u novoj operacionoj sali zakazana za sutra.

“Sa stručnim kadrom koji bolnica već ima i uz aktivnu ulogu eminentnog hirurga iz Beograda Predraga Peška i njegovih timova, Bolnica u Nevesinju će kako u radnom, tako i u organizacionom smislu, napraviti iskorak ne samo u zdravstvu Republike Srpske već i BiH”, istakao je Milivojević.

On kaže da je iseljena stara bolnica koja je do sada bila u funkciji i da će se ubuduće svi pregledi i intervencije obavljati u novoizgrađenoj zgradi koja ima 51 krevet i svu neophodnu savremenu medicinsku opremu, moderno opremljeno porodilište, operacionu salu i druge prostorije, te je specijalizovana za hirurgiju, dijagnostiku i najkomplikovanije operativne zahvate.

Gradnja bolnice počela je 2001. godine, kada je sredstva za ovaj projekat obezbijedila Fondacija “Mihajlo Labalo”, ali je poslije smrti Labala 2007. godine bio doveden u pitanje završetak zgrade, jer su nedostajala znatna sredstva.

Projekat je nastavljen zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je podržao ideju da se u Nevesinju izgradi moderan zdravstveni centar, te entuzijazmu i angažovanju doktora Predraga Peška i zalaganjem NJegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

Prema procjenama, veliki ktitor Mihajlo Labalo i dobrotvorni fond koji je osnovao u izgradnju je uložio oko 7,5 miliona KM.

Vlada Srpske je za nabavku nemedicinske i nedostajuće medicinske opreme izdvojila 2,5 miliona KM, dok su Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske finansirali nabavku opreme vrijedne dva miliona KM.

“Elektroprivreda Srpske” je iz ostvarene dobiti za bolnicu izdvojila 500.000 KM, a opština Nevesinje je uradila pristupne puteve za šta je izdvojeno 160.000 KM.

Podršku otvaranju bolnice pružili su i nevesinjski privatni preduzetnici, koji su prikupili oko 30.000 KM, što je iskorišteno za nabavku posteljine, uniformi za zaposlene, kuhinjskog posuđa i drugog potrošnog materijala.