Pripadnici MUP-a i Uprave policije su prvi koji treba da pokažu rezultate borbe protiv kriminala i korupcije i organizovanog kriminal iz poglavlja 23 i 24 i od našeg uspješnog rada zavisi uspješnost reforme.

Nagradjeni sa nadredjenima u Herceg Novom

- Dosadašnji rezultati pokazuju čvrstu volju i odlučnost u suprostavljanju svim izazovima i prijetnjama po bezbjednost naših građana i drugih ljudi koji borove u Crnoj Gori. Uradićemo sve da se naši građani osjećaju sigurno, i da se policija stara o bezbjednosti građana i svih drugih pravnih i fizičkih lica i njihove imovine, kao i državnih organa. Da obezbijedimo takav ambijent u kojem će navedeni subjekti moći da ostvaruju svoja prava, svoje dužnosti i izvršavaju svoje obaveze i izražavaju interese u demokratskim institucijama. Želja i cilj nam je da budemo pouzdan partner svojim građanima, da oni vjeruju u nas, i mi u njih- rekao je danas mr Miloš Vučinić, načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi na prijemu u Centru bzbjednosti koji je organizovan za brojne zvanice privrdenog, političkog, pravosudnog i sportskog života Herceg Novog. Zvanice je predvodio gradonačelnik Dejan Mandić sa svojim saradnicima povodom 2. oktobra Dana unutrašnjih poslova Crne Gore. Ovo je u Herceg Novom prvi put za ovaj datum da je organizovan od strane prvog čovjeka policije Boke i ovakav susret na kojem je pored svečanosti prezentovan rad ove ustanove.

Vučinić je ovog puta kazao da ovaj datum u istoriji Crne Gore obavezuje i današnja pokoljenja da investiraju u svoju budućnost. Ovaj datum podsjeća na datum iz 1879. godine kao i na 1907. godinu kada je usvojen Pravilnik o postupanju službenika Ministara unutrašnjih dijela gdje se posebno naglašava da je „obaveza čuvanja ustavnog poretka“ te „da nipošto ne smiju raditi ono što drugima zabranjuju“. To je bio početak izgradnje za tadašnje vrijeme demokratske države. Poslije skoro vijek i po ova generacija ima isti zadatak da izgradimo državu na evropskim standardima i mi smo u ovom trenutku u prilici da učestvujemo u istorijskom procesu društvenog preobražaja, zaključio je Vučinić.

Jučerašnji prijem u Centru bezbjednosti bila je prilika službenicima Centra da predstave rezulate svog rada u tek završenoj Turističkoj sezoni u Boki.

Opšta ocjena je da je policija uspješno obavila svoj zadatak i da je bezbjednost gostiju i građana u tromjesečnom periodu u Boki bila na visini. Tačnije sve je ocjenjeno prilično povoljno. U CB Herceg Novog je istaknuta saradnja sa Centrima iz Trebinja, Dubrovnika i Nikšić. Na području Boke kotorske u periodu ljetne sezone registrovano je ukupno 230 krivičnih djela od kojih su rasvjetljena 102 krivična djela. U istom periodu službenici su rasvijetlili i 10 krivičnih djela iz prethodnog perioda gdje su posebno izdvojena dva razbojništva iz januara i februara, te serija teških krađa koje su počinjene u 2008. i 2009. godini.

Na prijemu je saopšteno da je na području CB Herceg Novi u periodu ljetne turističke sezone registrovano ukupno, u Herceg Novom, 118 krivičnih djela. Od krivičnih djela iz oblasti kriminaliteta otkriveno je njih 11. Na području OB Kotor u ovom periodu registrovano je 60 krivičnih djela. Kada su nepoznati izvršioci krivičnih dijela u pitanju registrovano je 35, a rasvjetljeno 22, što iznosi 2,14 % bolje od prošle sezone.

Kad su u pitanju teška krivična djela izdvojena su tri i to jedno teško ubistvo u Kotoru (obrada u toku), jedno teško ubistvo u pokušaju i tri Krivična djela pokušaja ubistva. Ova četiri slučaja su rasvjetljena, čulo se prilikom prezentacije učinka rada policije u Herceg Novom. Kad su teža krivična djela u pitanju na području Boke rasvijetljeno je jedno krivično djelo krijumčarenja oružja od strane J.V. koji je pokušao preko graničnog prelaza Sitnica prokrijumčariti više komada oružja i municije. Dva lica su otkivena i procesuirana kao krivično djelo u posredovanju u vršenju prostitucije. Sve je počinjeno od strane više lica iz Kotora i Tivta, a otkriveno u saradnji sa Odsjekom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U izvještaju je izdvojeno da je otkriveno šest krivičnih djela koruptivnog karaktera iz oblasti privrednog kriminaliteta, a isto je počinjeno od strane 12 lica.

U toku sezone kontrolisani su objekti u okviru akcije „Zabrana točenja alkoholnik pića maloljetnim licima“. U ovoj akciji kontrolisano je 48 ugostiteljskih objekata gdje je šest vlasnika u prekšaju sankcionisano.

Policija je obilazila i obezbjeđivala plaže u cilju spriječavanja teških krađa.

Na području Boke od početka juna do početka septembra registrovana su 83 narušavanja javnog reda i mira od toga 40 u Herceg Novom, 23 u Kotoru i 20 se odnosi na opštinu Tivat. U navedenom periodu obavljena su 62 obezbjeđenja štićenih ličnosti, 79 obezbjeđenja trasa (puteva) i obavljeno 79 javnih skupova. U toku sezone pruženo je i 70 asistencija komunalnoj policiji i 30 asistencija Upravi za inspekcijske poslove.

Što se tiče saobraćajnih nezgoda u Herceg Novom je registrovano 105, u Kotoru 147 i u Tivtu 89 nezgoda. Na graničnih prelaza u toku sezone ukupno je ušlo 1.486.505 lica što je više za 12,1% u odnosu na prošlu godinu, 267.700 vozila što je povećanje 12,21% na 2012. godinu i 2.324 plovila što čini povećanje na prethodnu godinu 9,36%.

Na aerodrom "Tivat" je sletilo 3.078 vazduhoplova što je u odnosu na prošlogodišnju sezonu povećanje za 18,7 odsto.

Nadležne službe hercegnovskog Centra bezbjednosti predstavile su i zadatke za naredni period gdje je prioritet dat u spriječavanju i suzbijanju svih oblika organizovanog kriminala i korupcije u svim segmentima društva kao i svih nezakonitosti u vezi sa opojnim drogama, kao i rad na rasvijetljavanju težih krivičnih djela iz prethodnog perioda.

Pred početak koktela Miloš Vučinić je danas uručio priznanja MUP Crne Gore za radnike svog Centra, a dobili su ih: Miodrag Knežević, Rajko Sinđić i Marko Fuštić.