Grad Trebinje će se aktivno uključiti u davanje prijedloga za izmjenu zakonskih rješenja koja se tiču poslovanja preduzetnika u Republici Srpskoj, ali i u pronalaženja kvalitetnijih rješenja za poslovne i slobodne zone, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

ministar petricevic.jpg

Ćurić je, nakon razgovora sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslavom Petričievićem, istakao da je jedan od glavnih prioriteta našeg grada poboljšavanje zakonskih normi u oblastima poslovnih i slobodnih zona, s obzirom na to da Trebinje ima plan da u narednom periodu razvije slobodnu zonu na svojoj teritoriji.

"Kroz naše prijedloge ka izmjenama i dopunama postojećih zakona želimo da omogućimo bolje uslove za sve preduzetnike, bez obzira na to da li su njihova preduzeća, preda broju zaposlenih, mala, srednji ili veliki", naveo je Ćurić.

On je kazao i da je ministra upoznao i sa neophodnim promjenama uslova kod davanja kreditnih sredstava privrednicima koji ista planiraju da preusmjere u nova ulaganja i proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta.

Ćurić je istakao da je ministra upoznao i sa programom podrške samozapošljavanju u Trebinju, što, kako je rekao, treba da bude uzor mnogima u Republici Srpskoj.

"Grad Trebinje daje i brojne olakšice potencijalnim investitorima. Sa svima smo spremni da razgovaramo", poručio je Ćurić.

Ministar Petričević rekao je da će u narednoj godini biti izmijenjen zakon o poslovnim zonama, kako bi se obezbijedili još povoljniji uslovi za poslovanje u njima.

"U završnoj fazi smo pregovora sa poslovnim bankama i Garantnim fondom Srpske oko povoljnijih kredita za privrednike, gdje bi kamate bile oko dva odsto na period od 12 perioda", naveo je Petričević.

On je istakao da ga Ćurić upoznao i sa postojećim kapacitetima u sektoru metalne industrije, turizma, energetike i poljoprivrede koji su strateške grane Trebinja.

Petričević će radnu posjetu Trebinju iskoristiti i za posjetu Udruženju žena "Vasila" iz našeg grada, a sutra će prisustvovati konferenciju preduzetništva žena u Republici Srpskoj u organizaciji Privredne komore i Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske.