Svečanom akademijom pod nazivom „Svoju veru nađoh u snu o veri“ u Kulturnom centru, večeras je u Trebinju završena kulturna manifestacija „Dučićev dan".

ducicev dan 2018 (4)

U tradicionalnoj besjedi o Dučiću, prof. dr Svetlana Šaetović sa Instituta sa književnost i umjetnost iz Beograda, kazala je da „otmeni trebinjski princ“ poezije pripada vrhovima srpske književnosti, čije rijetko obimno djelo i uvijek uzvišena pjesnička riječ spaja „najbolje tekovine svjetske književnosti i srpskog kulturnog nasljeđa“.

„Poezija Jovana Dučića je upravo sinteza biranih riječi, lijepog stila, soneta i francuskog aleksandrinca, mini pejsaža, mediteranskih obala i mirisa mora, ljubavi i smrti. To je poezija koja je prešla put od slobodarskog i krševitog Trebinja do uglađenih i misaonih pjesama evropskih dometa“, rekla je Šeatović dodajući da je, s druge strane, upravo Dučić, u svojoj posljednjoj stvaralačkoj fazi, ostavio i najpotresnije patriotske pjesme o srpskim žrtvama Drugog svjetskog rata.

ducicev dan 2018 (4)

Šeatović je podsjetila da je grad Trebinje duže od decenije sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda sarađuje na naučnom projektu poetičkih istraživanja, čiji je rezultat, na ponos i jedne i druge strane - 10 objavljenih zbornika o srpskim pjesnicima 20. vijeka.

U ime domaćina manifestacije, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je kazao da ose vogodišnji „Dučićev dan“ održava 75 godina nakon Dučićeve smrti.

"U tom periodu Dučić i njegovo djelo prošli su gorak i težak put - od osporavanja do glorifikacije. Naravno, ni jedno ni drugo nije bilo naš izbor, jer smo svjesni da nijedan od ova dva javna ekstrema ne donosi nikakvo dobro, ni Dučiću ni njegovim čitaocima", istakao je Petrović.

ducicev dan 2018 (4)

On je dodao da su shvatili da Dučić među nama, djelatan može biti samo ako ga prihvatamo cjelovito, sa svim njegovim obilnim darovima, ali i ljudskim ograničenjima.

"Njegujući takav odnos, razumjeli smo da nam takav Dučić nudi mnogo više nego onaj koji je bio označen kao ideološka meta, ili onaj koji je, iznad svih parnasa, bio okivan u zvijezde. Takav Dučić začetnik je projekta Trebinje - grad kulture“, kazao je gradonačelnik Trebinja.

On je dodao da Dučićev projekat - Grad kulture, intenzivnije se realizuje u posljednjih 20-ak godina i direktno je uklopljen u projekat turističkog razvoja grada.

U programu su učestvovali: hor „Tribunia“ Trebinje, Jasmina Trumbetaš, primadona Opere Narodnog pozorišta Beograd, Dušan Svilar, izvođač operske i zabavne muzike, Biljana Đurović i Srđan Karanović, glumci Narodnog pozorišta Beograd, pijanista ovog pozorišta Nevena Živković, te Sofija Perić, izvođač tradicionalne muzike iz Požarevca i Saša Perić, izvođač na kavalu i tarabuci.