Kada je tokom meča na Australijan openu u januaru ove godine teniserka Koko Vandevej odbila da igra dalje ukoliko joj neko ne obezbijedi bananu, mnogi su ismijevali njen zahtjev. Ipak, nova studija pokazala je da je sportistkinja i te kako bila u pravu.

banana

Baš poput sportskih energetskih pića, i banane su krcate šećerima. Banana srednje veličine sadrži oko 15 grama šećera, koji mišiće tokom vježbanja snabdijeva energijom, omogućavajući duži i intenzivniji trening, i brži oporavak organizma, piše Njujork tajms.

Kada se konzumiraju tokom fizičke aktivnosti, banane nadoknađuju izgubljene nutrijente i sprečavaju nastanak upale jednako kao sportska pića, koja su vještačka i skuplja od ove prirodne namirnice.

Sportska pića takođe nemaju brojna dodatna korisna dejstva koja nude banane, poput unošenja vlakana i vitamina C i B6 u organizam, ističu naučnici sa Univerziteta "Apalačijan".

Oni su sproveli studiju tokom koje je analizirana krv 20 biciklista podijeljenih u dvije grupe.

Jedna grupa dobijala je na svakih pola sata tokom vožnje bicikla od 75 kilometara vodu i polovinu banane, dok je druga grupa uzimala vodu u kombinaciji sa 235 mililitara sportskog energetskog pića.

Rezultati su pokazali da, za razliku od sportskih pića, banane sadrže jedinstvene supstance koje inhibiraju gen zadužen za bol i upalu nakon vježbanja. U pitanju je isti gen na koji utiču lijekovi protiv bolova i upale, kaže autor studije Dejvid Niman.

Banane, dakle, na nas djeluju kao sredstvo protiv bolova, samo bez negativnih propratnih dejstava, dodaje Niman.

Naučnici, doduše, još ne znaju kako taj proces tačno funkcioniše.