Novac iz kase penzionerskog udruženja trošio se na predizbornu kampanju Partije ujedinjenih penzionera.

Penzioneri

To su utvrdili revizori Centralne izborne komisije u Trebinju i Gradišci i PUP-u izrekli novčanu kaznu. Pare od članarina namjenjene su isključivo za rad udruženja i pomoć porodicama kod smrtnog slučaja i troskova sahrane preminulih članova. Nikako za politiku, poručuje predsjednik udruženja Rade Rakulj, koji je zbog svega poslao opomenu opštinskim organizacijama.

“Desilo se u te dvije organizacije da je to bilo u prošlim izborima, a ove godine su sve naše organziacije dobile opomenu da niko ne smije ni jednu marku dati za politički rad nikome jer mi smo nepolitička i nestranačka organizacija, mi smo socijalno humanitarna organizacija”, rekao je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

Odkud novac od socijale u stranačkoj kasi, pitali smo i lidera PUP-a . Ilija Vujičić za sve krivi svog prethodnika i neke lokalne organizacije. Ova pojava kaže bila je prisutna godinama i zbog svega se stranka naplaćala kazni CIK-u. Povukao je sličan potez kao Rade Rakulj i svim lokalnim ograncima partije ukinuo račune.

Tvrdi da je čak penzionerskom udruženju vratio pare iz prošle izborne kampanje.

“Uvažili su taj povrat novca tako da smo za 2015. godinu izbjegli kaznu, a 2016. je čista, nemamo nikakvih problema već smo dobili izvještaj jer više se te stvari ne mogu dešavati zato što mi kontrolišemo svaki prilih i odliv na računu. Plaćali smo četrnaest i po hiljada maraka, platili smo kazni za prethodne tri godine”, rekao je Ilija Vujičić, predsjednik Partije ujedinjenih penzionera.

Parama udruženja dugo godina finansirao se ogranak trebinjskog PUP-a kojeg predvodi odbornik Đoko Tarana. Za izjavu nije bio raspoložen a sa trebinjskim Udruženjem penzionera nedavno je potpuno raskrstio i sa saradnicima osnovao novo. Lider tog novog Gradskog udruženja penzionera Trebinje, kaže da pare od članarina neće trošiti na politiku, iako u tome ne vidi ništa loše.

“Normalno da su članovi PUP-a i članovi udruženja.To je tako, zato ne vidim tu toliki problem jer interes je isti penzioneri se udružuju da bi prošli kao odbornici i poslanici”, rekao je Ilija Riđešić, predsjednik Gradskog udruženja penzionera Trebinje.

To nije po zakonu kažu u CIKU-u jer udruženja koja primaju bilo kakve donacije države ne mogu da finansiraju političke partije. Novo udruženje penzionera iz gradske kase Trebinja nedavno je dobilo 50 000 maraka . Zbog toga jednu marku ne bi smjeli potrošiti na izbornu kampanju.