Na 6. Međunarodnoj konferenciji o nastavi fizike u srednjim školama, u Aleksincu, učenik drugog razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ - Ognjen Buđen uz pomoć Dejana Draganića, a uz mentorstvo Maksim Mičeta, osvojio je treće mjesto na konkursu za eksperimentalni rad.

kirijev motor tb

Rad trebinjskog učenika „Kirijev motor“ osvojio je treću nagradu među 14 radova koje je žiri odabrao u najuži izbor.

Na konkursu su pristigla 34 rada iz Makedonije, Hrvatske, Srbije i Republike Srpske.

Profesor Mičeta nije krio radost što je rad njegovih učenika nagrađen. I prošle godine učenici Gimnazije na čelu sa profesorom Nenadom Grkovićem vratili su se iz Aleksinca sa osvojenim drugim mjestom, tako da je nastavljen kontinuitet dobrih rezultata.

„Ova konferencija je jedina ovakve vrste na ovim prostorima, a bilo je učesnika i iz Slovenije, Bugarske, Francuske, a razgovaralo se o nastavi fizike na koji način da je poboljšamo,što kvalitetnije i jednostavnije približimo učenicima jer smo svjedoci da je fizika gurnuta u zapećak kao i sve prirodne nauke“, rekao je Mičeta.

Prema riječima Ognjena Buđena, ideju za „Kirijev motor“ dao mu je profesor Mičeta, koji mu je i predložio da se prijavi na konkurs. Put do pravljenja eksperimentalnog rada nije bio lagan i trajao je oko tri mjeseca.

Kirijev motor je napravljen je od postolja-drvo, dok je kroz centar postolja provučena bakarna šipka. Na njoj je zalemljen bakarni točak oko koga se nalazi nikl, koji je feromagnetik. Sa strane su postavljeni magneti da privlače nikl, tako da kada se nađe u sklopu magnetnog polja i zagrijavanjem nikla dolazi do Kirijeve temperature.

Ona iznosi 680 stepeni.

U ovom eksperimentu ne može se postići tolika temperatura, ali je ona dovoljna da bi se izgubila magnetna svojstva i da se obruč okreće.

„Zadovoljan sam kako sam uradio ovu prezentaciju, a i odgovorima na postavljena pitanja koja su uslijedila od članova žirija nakon prezentacije“, istakao je Buđen.

Prezentacije su trajale pet minuta, a nakon toga su postavljana pitanja članova žirija učenicima o njihovim radovima.

Odlazak u Aleksinac pomogao im je grad Trebinje.