Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska donijela odluku o vojnoj neutralnosti i da zato neće biti nikakvih baza NATO u BiH, pa ni u Brčkom, kako neki pominju.

milorad dodik

- Bilo kakva mogućnost da dođe do neke, hipotetički govoreći, baze NATO podrazumijevala bi da bi bilo opšteprihvaćeno da bude i baza Rusa, ako su oni za to zainteresovani. Ali, mislim da, u tom pogledu, nema odluke i da je nemoguće da se to desi - rekao je Dodik za "Sputnjik".

On je poručio da je lociranje NATO baze u Brčkom nemoguće, jer bi saglasnost za to morala dati Republika Srpska koja to neće učiniti zato što njom ne upravljaju stranci za razliku od drugih dijelova BiH gdje imaju dominantnu ulogu.
Govoreći o najavljenom usvajanju zajedničke deklaracije o opstanku Srba, Dodik je ocijenio da priče da ovaj dokument predstavlja "Memorandum dva" plasiraju protivnici srpskog naroda.

- Na toj platformi napravljen je orkestrirani napad na Srbe na bazi nepostojećeg memoranduma koji nikad nije formalizovan i na bazi toga su mnogi pravdali svoje secesije, kao što je Slovenija, Hrvatska, muslimani u BiH a da taj dokument nikada nije bio formalno usvojen, niti postoji - rekao je Dodik.

On je istakao da na tom dokumentu rade ozbiljni, referentni predstavnici nauke i javnog života, te izrazio uvjerenje da u skupštinama Srbije i Republike Srpske postoji većina koja će deklaraciju usvojiti do sredine februara.

- Volio bih da svi budu `za`, ali oni koji neće, sami sebe isključuju - rekao je Dodik.

Povodom izjave američkog zvaničnika Hojta Jia da "Dejton 2" neće biti potreban, ali da BiH treba da se fokusira na prioritete u vezi sa približavanjem EU, Dodik kaže da je "to što je BiH zaglavljena u nemogućnosti da preživi jeste dio politike koji je sprovodila administracija čiji je predstavnik Hojt Ji".

On je rekao da je Ji zlonamjeran, usmjeren protiv srpskog naroda i Republike Srpske i nazvao ga mešetarom i pripadnikom stare administracije koji "vjerovatno zbog nesređenosti prilika u Vašingtonu još sjedi tu gdje sjedi".

- On je za mene periferan lik - tek je neki treći zamjenik, ne znam ni ja čega, i osjećam se veoma ugodno što ne komuniciram s njim - naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ponovio je da Srpska podržava politiku Srbije po pitanju Kosova i Metohije i da će uvijek podržavati stav zvaničnog Beograda.