Predstavom „Malo blago“ otvoren 12. InterdiFest „Dani malih stvari“

Autor: Želimir K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 19. 11. 2017. - 23:23h

Predstavom „Malo blago“ pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke počeo je 12. InterdiFest „Dani malih stvari“ u Kulturnom centru u Trebinju.

predstava

Prije ove predstave upriličena je ceremonija otvaranja ovogodišnjeg festivala, kojeg je otvorila prvakinja Šabačkog pozorišta Aneta Tomašević.

„Drago mi je da sam u Trebinju najlepšem gradu ovog dijela sveta, gradu Dučića, dobrog vina, slikara, a večeras i pozorišta. Pozorište nije nešto što je suštinski bitno za naš život, ali sreću čine „male stvari“, a onda ste večeras na dobrom putu da budete srećni“, rekla je Tomašević.

Pozorišni komad „Malo blago“ rađen je po tekstu Elen Marfi, a u režiji Slađane Kilibarde.

Ova predstava prati tri generacije žena u jednoj porodici, sa svim dešavanjima koje donosi život u kome ima padova i uspona.

Kaja, Lana i Biljana transformišu se tokom predstave na mnogo načina, kao i svoje stavove i mišljenja, ali su ipak jedna drugoj najveća snaga i podrška.

Ulogu Lane koja je spona između svoje kćerke Biljane i majke Kaje glumi Slađana Zrnić.

„Vrijednost ovog teksta je u životnoj priči jer se svako prepozna u ovim ulogama“, rekla je Zrnić.

Tema ove predstave je porodica i Kaja, Lana i Biljana na sceni svaka ima šest monologa, objašnjavaju situacije, međuscene, a tumače petnaestak likova igrajući muškarce i žene.

Ovo je stend ap komičarska forma koja je zahtjevna za glumce, ali i veliki izazov za sve.

Na sceni su tri žene, bez muškaraca, tri mašine za pranje veša koje imaju istu funkciju da peru, ali sa različitim karakteristikama i svakoj od njih pripada po jedna zavisno od godišta.

Ovu predstavu rediteljski, kostimografski, scenografski, izbor muzike, asistent reditelja kao i lektora potpisuju žene tako da je ovo jedno zajedničko „žensko“djelo.

predstava

Publika je aplauzom ispratila tri glumice na „daskama koje život znače“ i na taj način im se zahvalila za 80 minuta pažnje, slušanja i smijeha.

Ova predstava je proglašena najboljom u cjelini na 14. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“, a Slađana Zrnić kao najbolja glumica na tom festivalu. Ovo je jedna od najnagrađivanijih predstava ovog pozorišta.

Drugi dan festivala na sceni Kulturnog centra su studenti Fakulteta dramskih umjetnosti- FDU iz Beograda sa I dio (scene) „Nakaze“ i II dio (scene) „Ne igraj nakaze“.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja