U Kulturnom centru je u okviru "Dučićevih večeri poezije" izveden program pod nazivom "Kod kneza na balu".

duciceve veceri poezije 2017 (2)

U punoj sali ovog zdanja prisutni su bili ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, pjesnici koji učestvuju na Dučićevim danima kao i mnogobrojni građani i gosti Trebinja.

Petrović je istakao je da ima 50 godina od kada su ljubitelji književnosti i poezije u Trebinju osnovali pjesničku manifestaciju kojoj su dali ime po najuglednijem i najpoznatijem Trebinjcu Jovanu Dučiću.

"Od tada do danas, od lokalne manifestacije 'Dučićeve večeri poezije' postale su prestižna kulturna svetkovina koja okuplja najbolja pera i najkreativnije umjetnike sa naših područja", kazao je Petrović.

Od davne 1967. nastupali su pisci, glumci, muzičari, oko 4.000 najrazličitijih scenskih formi, a kada se dodaju članovi horova i dramskih ansambala onda je brojka znatno veća.

duciceve veceri poezije 2017 (2)

"Dučićeve večeri poezije" odvijale su se u kontinuitetu pa se i za vrijeme granatiranja Trebinja i otadžbinskog rata čula Dučićeva riječ.

"Dučić nas sve na neki način obavezuje da budemo smjeli i ambiciozni i mi bi u Trebinju bili sretni kada bi se Dučićeva djela prevodila na strane jezike, ali smo u tome zastali i htjeli bi da internacionalizujemo Dučićeve večeri, da ih Dučićevski profilišemo i u njihovoj nacionalnoj i multinacionalnoj evropskoj ravni. Nadam se da će nam okolnosti ubrzo to omogućiti", naglasio je Petrović.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević je istakao da je neraskidivi dio srpske kulturne baštine ono što je iza sebe ostavio Dučić, te da se značaj pjesnika ogleda u doprinosu očuvanja srpskog jezika i pisma.

duciceve veceri poezije 2017 (2)

Svečanu besjedu "U slavu Dučića" govorio je srpski pisac, esejista i pjesnik Dragan Jovanović Danilov. U svome obraćanju govorio je o afirmativnom stavu kod Dučića.

"Danas u književnosti imamo mnogo nihilizma i destrukcije, a toga kod Dučića nema", rekao je Danilov.

Postoje pisci koji prihvataju i ne prihvataju ovaj svijet. Dučić je afirmisao svijet iako u nekim pjesmama postoji sumnja i zabrinutost, opet je bio afirmativan, doddao je on.

duciceve veceri poezije 2017 (2)

"Hteo sam da skrenem pažnju na pesme na koje nije usmerena pažnja, a velike su pesme kao što su religiozne, metafizičke jer je Dučić pesnik koji je u nama pobudio veliko sećanje, jedna ličnost čija je duša prepuna i ne postoji u srpskoj književnosti pisac čija je duša prepuna", naglasio je Danilov.

U programu su učestvovali Hor Srpskog prosvjetnog društva "Jedinstvo" iz Banjaluke, dirigent Nemanja Savić, prvak Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić, glumica beogradskog Narodnog pozorišta Biljana Đurović, prvak beogradskog Narodnog pozorišta Nebojša Kundačina, primadona Opere beogradskog Narodnog pozorišta Dragana del Monako, prvak Opere beogradskog Narodnog pozorišta Dejan Maksimović, duet etno-muzike "Sestre Gobović", Nevena Živković, klavirska pratnja.

duciceve veceri poezije 2017 (2) duciceve veceri poezije 2017 (2) duciceve veceri poezije 2017 (2)