U Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju u kivotu su doneseni dijelovi moštiju Svetih novoprojavljenih mučenika medljanskih Serafima, Avakuma i Mardarija iz manastira Medne kod Mrkonjić Grada.

svete mosti u hramu

Svete mošti su dočekali njihova preosveštenstva vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije uz brojno sveštenstvo, igumaniju Petropavlovog manastira Pavlu, monahinje ovog manastira i veliki broj vjernika i građana Trebinja.

Blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija, u pratnji moštiju je pored njega došao i otac Varnava, iguman manastira Treskavica i iguman manastira Klisina Vasilije.

Nakon unošenja kivota u Saborni hram vjernici su ga cjelivali, a prisutnima su se obratile vladike.

Vladika Grigorije je poželio dobrodošlicu vladici Sergiju.

svete mosti u hramu

"Vladika Sergij je ovim činom pokazao da želi da budemo povezani mi iz Trebinja sa Mrkonjić Gradom i Mrkonjić Grad sa Trebinjom i naši manastiri Petropavlov sa Mednom", rekao je vladika Grigorije.

Vladika bihaćko-petrovački Sergij je rekao da mu je čast da pozdravi sve u čuvenoj svetosavskoj svesrpskoj Hercegovini dolazeći iz zapadnih krajeva Bosne.

"Raduje se večeras, danas i sutra i BiH jer imamo i čast i zadovoljstvo da ispravimo taj veliki istorijski događaj donoseći ove svete mošti Serafima, Avakuma i Mardarija u Trebinje", rekao je vladika Sergij.

svete mosti u hramu

Igumanija Petropavlovog manastira Pavla je rekla da je to veliki događaj za ovaj manastir.

"U naš manastir se nakon 500 godina dio tih moštiju vraća svojoj kući i to je veliki događaj za nas i ljude ovdje", rekla je igumanija Pavla, dodajući da to znači da ništa pred Bogom i božijom kućom nije izgubljeno.

Kivot sa dijelom moštiju će prenoćiti u Sabornom hramu, a sutra ujutro ća nastaviti svoj put prema Petropavlovom manstiru gdje će se tim povodom služiti liturgija.

Napraviće se i poseban tron u Petropavlovom manastiru u kome će se čuvati mošti i one će biti izložene samo u posebnim prilikama.

svete mosti u hramu