Treću godinu zaredom, u Kulturnom centru u Trebinju se održavaju „Dani austrijskog filma“ tokom koga će biti prikazana dva igrana i jedan dokumentarni film.

austrijski film trebinje 2017

„Trebinje izražava zahvalnost na toj ukazanoj časti što se i ove godine ova manifestacija održava u gradu podno Leotara“, rekao je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević.

Iste večeri u Muzeju Hercegovine, otvorena je izložba „Domovina velikih kćeri“, koja na 11 foto plakata prikazuje žene iz kulture i nauke ove evropske države.

Izložba je interesantna po tome jer govori o ženama  Austrije koje su u zadnjih 200 godina ostavile traga u istorije ove države i stavila je akcenat o ulozi žena koje su u mnogim stvarima bile na marginama života.

„Ovaj grad svojim mediteranskim šarmom i životnom radošću svojih stanovnika privlači me od kada sam došao na službu u BiH 2014. godine“, rekao je otvarajući izložbu Volfang Til, zamjenik ambasadora Austrije u BiH.

austrijski film trebinje 2017

I u Austriji je put do ravnopravnosti žena i muškaraca bio dug, ali su i prije 200 godina - dok je društvo bilo patrijarhalno žene doprinosile razvoju nauke, kulture, politike i ova izložba želi da informiše posjetioce o tome.

„Mislim da je Austrija u 20. vijeku postigla veliki napredak u ravnopravnosti žena i 1960. godine ušla u sastav vlade, a sada studira oko 170.000 muškaraca i 207.000 žena“, kazao je Til.

Izložba je prikazana prošle godine u okviru godine kulture BiH i Austrije i izazvala je veliki interes kod publike, a pred trebinjskom publikom biće do kraja ovog mjeseca.