„Ogoljeni“ je naziv izložbe slika Tanje Pikule koja je večeras otvorena u galeriji Kulturnog centra u Trebinju.

ogoljeni tanja pikula

Na izložbi je predstavljeno 19 slika i jedan triptih u kombinovanoj tehnici.

Za Snežanu Domazet, koja je Tanjina dugogodišnja prijateljica, svaki lik na slikama nosi unutrašnje emocionalno stanje i odnos duha prema sredini.

„Ovo je jedna od rijetkih situacija da slike po meni imaju nevjerovatnu vrijednost i poruku koju nose, ali i da jednostavno govore“, rekla je Domazet otvarajući izložbu.

Ovo je deseta samostalna izložba Tanje Pikule. Nakon prvog ciklusa slika „Voda vazduh“, slijedili su ciklusi „Život“, „Zemlja Humska, a najnoviji „Ogoljeni“ premijerno su prikazani u Trebinju.

Na slikama su deformisane ljudske figure koje nemaju nikakvog lika, na kojima je slikarka pomoću boje, teksture, različitih formi, fleka različitih boja i linija pokušala da prodre u suštinu ljudskog bića.

„Za mene realizam nije samo ono što vidimo na prvi pogled, nego je to nešto drugo, mnogo komplikovanije, dublje, bogatije, nije uvijek vidljivo i to je ono što sam pokušala na svojim slikama prikazati“, rekla je Tanja Pikula.

ogoljeni tanja pikula

Na svakoj figuri su prikazana različita rješenja i to je neprestana igra koja je do sada bila u svakom njenom ciklusu pa i u ovom „Ogoljeni“.

Svaka slika je rađena na potpuno drugačiji način, a pažnju publike je zaokupio triptih.

„Za njega mi nije trebalo mnogo vremena, jer je ideja sazrela u mojoj glavi i onda sam krenula u realizaciju, ali nisam znala krajnji ishod kako će da bude“, pojasnila je Pikula, ističući da je to jedan od njenih prvih radova u ovom ciklusu.

Svaka slika ima svoj naziv, ali posjetilac ga ne može vidjeti jer je napisan sa zadnje strane.

„Razlog je da ne želim ograničavati posmatrače i ne želim da publika u mojim slikama traži moj doživljaj nego da pronađe nešto svoje lično“, objasnila je Pikula.

Pikula je član ULUIH-a „Milorad Ćorović“ i selektor je Likovne kolonije Gacko-Klinje.

Posjetioci mogu da pogledaju izložbu u narednih 15 dana.