HERCEG-NOVI - Stvaralački "prtljag" dr Milana Milanovića, autora brojnih zapisa, tekstova, knjiga i polemika, dopunjen je novim naslovom - „Stara Hercegovina, ekonomsko-socijalni pojmovnik“.

milan milanovic stara hercegovina

Iako nije bila u programu „Trga od ćirilice“, knjiga je predstavljena u porti crkve Svetog Spasa na Toploj i bila je sastavni dio zavičajnih tema koje su to veče imali dr Goran Komar i Nebojša Rašo.

„Stara Hercegovina“ zaokružuje devetoknjižje i kroz metaforičku simboliku sublimira prošlo vrijeme.

Za Milanovića jezik je ona pupčana vrpca koja rasute riječi po svijetu vezuje za korijen iz kojeg su potekle, akoje su nastale u različitim vremenim i povodima, te sa puno sluha pretočene u prozu snažne dokumentarnosti.

"Stvarajući ekonomsko-socijalni pojmovnik Stare Hercegovine, Milan R. Milanović, prateći puteve nauke, tradicije i sadašnjice se probijao kroz zavičajne, krševite hercegovačke i crnogorske predjele", rekao je recenzent dr Vladimir Roganović.

Svaki pojam izdvojen u 12 dijelova pojmovnika u svojim cjelinama obrađen je tako da je standardni leksikografski način obrade obogaćen i minuncioznim pasažima iz prošlosti Hercegovine - "zemlje kojom teku najduže ponornice i sikću najljuće otrovnice“, dodao je Roganović.

"Pojmovnik nije samo skup značajnih pojmova Stare Hercegovine, već iznimno vrijedna građa za dalje proučavanje tog kraja", zaključio je Roganović.

Za dr Gorana Komara, izvrsnog poznavaoca hercegovačkog podneblja, ova knjiga Milana Milanovića je više nego korisna kao izraz istorijskog htjenja srpskog naroda Hercegovine i Crne Gore, jer ime Stara Hercegovina je termin koji objedinjuje istočnu Hercegovinu i zapadnu Crnu Goru i bez obzira na sve ekonomske i političke podjele čini je jednom cjelinom.

Govoreći u ime jednog od izdavača, Željko Komnenović - predsjednik Matice Boke, kazao je da ovaj naslov ima enciklopedijski, a ne samo leksički značaj.

"Ona pokazuje kolika je vrijednost tih starih izraza koji oslikava patrijarhalnu sredinu, a mladi koji žive u eri globalizacije imaju priliku da se sretnu sa nečim što se već zaboravlja", kazao je Komnenović.

On je dodao da Milanović iz godine u godinu priređuje izdavačke poduhvate, te da je ova knjiga vrhunac tog njegovog ostvarenja.

Prema riječima Dejana Mastilovića, ispred izdavača - izdavačke kuće "Filip Višnjić" iz Beograda, Milanović svojim naslovima odužuje dug svom zavičaju i srpskom rodu.

Autor je u svom kratkom obraćanju podsjetio da je prije 20 godina objavljena njegova prva knjiga na zavičajnu temu “Bajkove Kruševice“ i u čast tog jubileja je i ovaj naslov „Stara Hercegovina“.

"Ovo je naslov je nastajao dosta dugo. Ovo je rad jezičkih slojeva koje sam u svom radu taložio. Ovdje je dato blizu hiljadu različitih pojmova", istakao je na kraju promocije svog novog naslova Milan Milanović.