Trebinje bez Industrije alata kao tijelo bez duše – Podsjećanje na 66 godina najvažnijeg brenda grada

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 18. 08. 2017. - 22:03h

U Muzeju Hercegovine u Starom gradu otvorena je izložba fotografija, dokumenata, priznanja i novinskih članaka na 70 panoa o privrednom gigantu koji je za 66 godina svog rada ostavio neizbrisiv trag ne samo u privrednoj, već i u kulturnoj, infrastrukturnoj i sportskoj sferi Trebinja – Industriji alata.

izlozba o industriji alata trebinje 2017

Kroz prikazani materijal, brojni Trebinjci – mahom sadašnji i bivši radnici IAT-a, ali i djeca radnika ove fabrike, prisjetili su se vremena kada je Industrija alata nicala u Gorici, razvijala se i postajala brend ondašnje Jugoslavije, ali i ratnih dana, štrajkova, privatizacije i današnjeg vremena kada ponovo staje na noge i izvozi na sve kontinente.

Otvarajući ovu izložbu, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je kazao da mu je izuzetno drago što je u okviru Preobraženskih svečanosti priređena izložba o jednom od najvažnijih kolektiva u gradu – Industriji alata, kroz koju je radeći u njoj prošlo na hiljade radnika, dok je ona hranila i do više desetina hiljada Trebinjaca.

„Industrija alata je napravila moderne obrise današnjeg Trebinja – industrijsko naselje, vodovod, elektrifikaciju, nova radna mjesta. Ali su njeni radnici dali i živote kad je bilo najteže braneći ono što je najsvetije“, rekao je Petrović.

On je istakao da su radnici IAT-a i ranije i danas najpožrtvovaniji radnici u Trebinju, napominjući da je i Fabrika imala teške trenutke, kada su bili štrajkovi, ali da je preloman trenutak bio 2007. godine, kada je državni kapital akcija kupio Rodoljub Drašković i krenuo u njeno oživljavanje.

Tada je, podsjetio je Petrović, bila nevjerica i sumnja – hoće li se gigant pretvoriti u stambeno naselje i hoće li nestati brend koji preko 90 odsto svojih proizvoda izvozi u inostranstvo!?

izlozba o industriji alata trebinje 2017

„IAT je stao na stabilne noge. Nakon osam godina mukotrpnog rada, vraćanja raznih dugova, dvije godine zaredom posluje pozitivno“, istakao je Petrović, dodajući da je u više navrata posjetio njene pogone i da je očigledno da su se uslovi rada popravili, ali da se na tome mora raditi i ubuduće i da plate moraju biti veće.

Petrović se zahvalio i Rodoljubu Draškoviću što istrajava na opstanku Fabrike, koja u dva pogona zapošljava oko 700 radnika.

Direktor Indutrije alata Branka Ratković kazala je da je svaki radnik IAT-a bio istorija – „od časna reč Jovo Dreč“ do čuvene „znaš li ti bre koliki je milimetar“.

Ona je podsjetila da je zbog Fabrike izgrađen današnji hotel „Leotar“, stambene zgrade u Bregovima i Gorici sa preko 900 stanova i 630 kuća, vodovod od Vrelog oka do Gorice, remontovala hidroelektranu Parež, ustupila mašine za Industrijsku školu…

„Nosioci smo ISO standarda 9001:2015, prvi na Balkanu, ako ne i u Evropi. To je dokaz kvaliteta, koji su stvarale brojne generacije prije nas“, rekla je Ratković, dodajući da je Fabrika od Trebinja stvorila modernu i naprednu sredinu.

Generalni direktor IAT-a napomenula je da se na ovo preduzeće nikada nije mogla reći nijedna ružna riječ, dok je svaki uspjeh Fabrike uspjeh i grada.

izlozba o industriji alata trebinje 2017

„Zamisliti Trebinje bez Fabrike bilo bi isto kao tijelo bez duše. Samo velika i jaka proizvodna preduzeća su sposobna da državi donesu stabilnost i samostalnost“, rekla je Ratković.

Ona je istakla da se u halama Fabrike zarađuje hljeb sa sedam kora, ali da je to hljeb, njihov i zarađen.

„Nemamo pravo da pokleknemo zbog svih naših prethodnika, zbog 66 imena upisana zlatnim slovima u istoriju Industrije alata, koji su svoje živote dali za našu budućnost. Moji saradnici i ja još uvijek nemamo radnika koliko ih je bilo prije, nemamo proizvodnju koja je bila prije. Puno je faktora uticalo na to, ali pred vama čvrsto i ponosno možemo da kažemo – svojim znanjem i sposobnošću borićemo se za dostojanstvo naše Fabrike, za načela koja je postavio inženjer Simić – snaga, odlučnost i vjernost“, poručila je Ratković, ispraćena gromoglasnim aplauzima posjetilaca izložbe.

Prema riječima Ivane Grujić, direktora Muzeja Hercegovine, na izložbi su prikazani samo najvažniji dijelovi iz bogate istorije Indsutrije alata, u suprotnom bi ona zauzela sve ulice Trebinja, s obzirom na to da je IAT nastao 1951. godine i da u kontinuitetu posluje već skoro sedam decenija.

Ona je podsjetila da su nakon nastanka Industrije alata nastali i brojni drugi neproizvodni kolektivi, poput Muzeja Hercegovine, gradskog stadiona, planinarskog i Foto-kino društva, vatrogasnog društvo KUD „Alat“, sportski kolektivi, dobrovoljno društvo davalaca krvi, Glas Trebinje…

izlozba o industriji alata trebinje 2017

„Kada je nastao IAT, Trebinje je doživjelo preobražaj. Nadam se da će doživjeti ponovo i da ćemo mi biti svjedoci toga“, rekla je Grujić, dodajući da su u realizaciji izložbe učestvovali svi kustosi Muzeja Hercegovine.

Izložba je nastala na osnovu foto zbirke IAT-a, te knjiga nekadašnjeg direktora Branka Vuleševića i Mladena Jokanovića, a zahvaljajući nesebičnoj pomoći Skupštine grada Trebinja, rukovodstva IAT-a i zaposlenih u Muzeju Hercegovine.

izlozba o industriji alata trebinje 2017 izlozba o industriji alata trebinje 2017 izlozba o industriji alata trebinje 2017 izlozba o industriji alata trebinje 2017 izlozba o industriji alata trebinje 2017 izlozba o industriji alata trebinje 2017

Komentari

Mnogo mi je drago što je organizovana ova izložba slika, dokumenata ….o IAT-u , jer je to bio i ostao pokretač razvoja Trebinja i hranilac mnogo porodica .
Metalni dio treba stimulisati da sve moguće načine da ide naprijed u svakom pogledu- povećanja plata radnicima, boljim uslovima rada …
Direktorica Ratković je veoma dobar privrednik i čovjek i kao takva treba da bude na čelu kolektiva!
Sav prosperitet IAT-u , njegovim radnicima i naravno direktorici!

Odgovori

Treba, treba…. Hajde,, pametnice“ ubjedi Draškovića! Ne smaraj više!

Odgovori

Sve je to tako i samo naprijed, samo plate povecati..ovo sto primaju radnici IAT-a jeste redovno ali je bijedno.A sto se tice IAT-a daj Boze da i dalje nastavi kao sto radi i sada, jer mnoge porodice zive od toga.Srecno .

Odgovori

Vece su nam plate nego plate radnika u buticima i prodavnicama. Imamo sedmicno dva dana slobodna, pravo na bolovanje, odmor, pravo na trudnocu a da ne dobijemo otkaz, slobodne dane za slavu i podrsku za bilo kakav problem. U SL IAT radnici disu jednom dusom jer znaju da samo sloznim radom opstaju i dok je tako NE MOZE NAM NIKO NISTA!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja