Dodjelom nagrade "Zlatni platan" glumcima Ljiljani Blagojević i Igoru Galu, večeras je u Trebinju počeo 5. Festival mediteranskog i evropskog filma.

zlatni platan ljiljana blagojevic igor galo (3)

Otvarajući ovu manifestaciju, predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak je kazao da ovaj Festival počinje na radost svih onih koji uvažavaju sedmu umjetnost.

"Održaće se tek peti put. Peti je, ali je značajan. Jer to znači da je festival prebolio prve dječije bolesti i da je počeo da raste", rekao je Banjak.

On je dodao da će u narednih sedam večeri publika živjeti životne priče koje dolaze iz Grčke, Srbije, Makedonije, Španije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore.

zlatni platan ljiljana blagojevic igor galo

"Šta da očekujete od ovogodišnjeg festivala? Prije svega uživanje u čaroliji filma. Jer, kako odoljeti filmskom bardu Igoru Galu i velikoj umjetnici i njenom šarmu Ljiljani Blagojević - ovogodišnjim laureatima nagrade za doprinos mediteranskom i evropskom filmu", zaključio je Banjak.

Zahvaljujući se na uručenoj nagradi, glumica Ljiljana Blagojević je kazala da je jako srećna i zadovoljna što je u Trebinju i što je dobila ovo veliko filmsko priznanje.

"Nagrade su dobrodošle kada ste mladi, jer znače da ste dobro prihvaćeni i da ste dobrodošli u svet umetnosti, ali su dragocene i za ljude u zrelim godinama kao što smo Igor i ja, jer znači da nismo otpisani", kazala je Ljiljana.

Laureat Igor Galo rekao je da je do sada više puta boravio u Trebinju, ali da je ovoga puta došao da primi nagradu i da stane u red sa ljudima koji su do sada nagrađeni na ovom festivalu.

Redovnom programu festivala, od 20.30 časova, sutra sat vremena ranije prethodiće otvaranje izložbe pod nazivom "Sjećanje na Valtera", koja je posvećena Velimiru Bati Živojinoviću.

Pokrovitelj festivala je Grad Trebinje, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprave za dijasporu pri Vladi Republike Srbije. Tu su i sponzori poput Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/, Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/, Euroherc osiguranja, TQ net-a.

Medijski pokrovitelj festivala je ELTA televizija, dok su medijski sponzori Radio Trebinje, Glas Trebinja i portal TrebinjeLive.info.

zlatni platan ljiljana blagojevic igor galo