U Trebinju večeras je na sastanku Inicijativnog odbora Prve SDS i SDS–a, a u organizaciji Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", dogovoreno da se amnestiraju članovi SDS-a koji su napustili ovu partiju i da se članovima ove asocijacije obezbijedi zasluženo mjesto u društvu.

dva sds

Predsjednik Inicijativnog odbora Prve SDS Božidar Vučurević istakao je da stvaraoci Srpske ne smiju biti prognanici i žrtve u Republici koju su stvarali.

Vučurević je najavio da će izborna skupština Prve SDS biti održana na Preobraženje, 19. avgusta.

On je rekao da će se Prva SDS dogovarati sa svakom srpskom strankom, ali da neće ulaziti u koaliciju.

Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica rekao je nakon sastanka da je razgovarano o tome čime su nezadovoljni nekadašnji članovi SDS-a koji su ovu političku partiju napustili još prije deset godina.

On je rekao da je sa predstavnicima Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" usaglašeno da se amnestiraju svi oni koji su bili članovi SDS-a od 1990. godine i po bilo kom osnovu napustili partiju.

Bjelica je rekao da je na sastanak doputovao uz saglasnost predsjednika stranke Vukote Govedarice, koji je iz zdrvstvenih razloga bio spriječen da dođe u Trebinje.

"SDS je raspoložena da se riješi pitanje statusa prvog saziva poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i svih drugih koji su stvarali Srpsku", dodao je Bjelica.

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik rekao je da je optimista jer je donesen zaključak da ova asocijacija formuliše prijedlog i zamoli SDS i članove Inicijativnog odbora Prve SDS da se uradi amnestija i pozovu svi koji su bili nekada u SDS-u da se vrate u ovu političku partiju.

Krajišnik smatra da treba donijeti zakon o stvaraocima Republike Srpske, da bi oni imali zasluženo mjesto u državi i društvu.