Članovi etno grupe "Iva" nakon godinu dana večeras su ponovo svojim numerama razgalili Trebinjce i izmamili mnogobrojne aplauze na platou ispred Kulturnog centra, gdje su priredili jednoipočasovni koncert.

koncert etno grupa iva trebinje 2017

Muzički ansambl iz Doboja čini 11 članova koji izvode vokalna i vokalno-instrumentalna djela narodne muzike u originalnom ili modernom aranžmanu – u stilu etno-džez-fjužna, ali i djela iz srpske crkvene i duhovne baštine.

Prema riječima Saše Pavlovića, umjetničkog rukovodioca grupe i profesora muzike na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, misija "Ive" je da sakuplja i baštini orginalno tradicionalno pjevanje.

"Posljednjih godina upustili smo se u kreativnu avanturu interpretacije muzičke tradicije, kombinujući je sa 'citatima' džez standarda, umjetničke muzike i drugih modernih pravaca", pojasnio je Pavlović.

On je rekao da je srpska tradicija pjesama veoma velika i da je svojevremeno bila najjača ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i u Evropi i svijetu.

"Imamo toliko melodija da ne trebamo da komponujemo narednih dvjesta godina. Toliko je naš narod već iskomponovao“, istakao je Pavlović.

Pavlović je dodao da je od osnivanja sastava cilj njihovog muzičkog angažmana bio oživaljavanje zaboravljenih pjesama srpske folklorne ili duhovne baštine, zbog čega na koncertima publika rijetko može da pjeva zajedno sa bendom.

koncert etno grupa iva trebinje 2017

„To i jeste naš 'problem' - mi ne pjevamo hitove niti smo komercijalni bend. Zato je važno da naša Republika i lokalne zajednice shvate da je potrebna ozbiljnija podrška kulturi, da kulturu ne miješaju sa subkulturom, kao što ni umjetnički programi nisu isto što i zabavni“, ističe Pavlović.

Koncert je priredio Kulturni centar, u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta, a pod pokroviteljstvom grada Trebinja.