U bioskopskoj dvorani trebinjskog Kulturnog centra večeras je priređen literarno-muzički spektakl "Ruski karakter", tokom koga su nastupili istaknuti umjetnici Jurij Nazarov, Ljudmila Maljceva i Polina Načitajlo.

ruski karakter trebinje

Otvarajući ovu manifestaciju, predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak, iskazao je zadovoljstvo što su umjetnici posjetili Trebinje, te naveo da se nada da će ovo veče postaknuti intenzivniju kulturnu saradnju Trebinja sa ruskim umjetnicima, ali i ličnostima iz druge branše, poput privrednika.

Organizatori kažu da zbog umjetničkog renomea izvođača, manifestaciju nazivaju i spektaklom, koji je književno-muzički kolaž rađen po motivima iz djela Gogolja, Puškina, Ljeskova, Dostojevskog, Cvjetajeve, Gumiljeva, Jesenjina, Šolohova, Visockog...

„Riječ je o umjetnicima najvišeg ranga i sa visokim titulama u kulturi, koji sobom donose sve ono što krasi rusku kulturu – ruski duh, emociju, strast, šarm, dubinu promišljanja“, kazala je Milana Babić iz Književnog udruženja „Susret“, koje je organizator večeri.

Ona je podsjetila da su umjetnici iz Rusije i prošle godine u Trebinju priredili veče za pamćenje, o kojem su više od riječi kazivali dugotrajni aplauzi i ovacije zadovoljne trebinjske publike.

Glumac Jurij Nazarov, sa titulom narodnog umjetnika Rusije, na filmu i televiziji ostvario je oko 300 uloga – među kojima su i one u kultnim ostvarenjima reditelja Andreja Tarkovskog „Andrej Rubljov“ i „Ogledalo“.

Dramski umjetnik Ljudmila Maljceva nosi priznanje zaslužnog umjetnika Rusije, dok je njena kćerka Polina Načitajlo član prestižnog Teatra na Taganki, uz to i poetesa i slikarka, a publici na ovim prostorima poznata je po ulozi u ruskoj TV seriji „Tajne instituta za dame“.

Pokrovitelj manifestacije je bio grad Trebinje.