Ljudi će biti istrijebljeni ako broj spermatozoida kod muškaraca nastavi da opada sadašnjom brzinom, upozoravaju istraživači.

spermatozoidi

Naučnici su proučili rezultate više od 200 studija koje su se bavile brojem spermatozoida kod muškaraca iz Sjeverne Amerike, Evrope, Australije i Novog Zelanda i utvrdili da se njihov broj prepolovio za manje od 40 godina.

Vođa istraživanja dr Hagai Levin, koji je rad objavio u časopisu "Human Reproduction Update", kaže da je zabrinut za budućnost čovječanstva.

"Ako ne promijenimo način života, okruženje i hemikalije kojima smo izloženi, zabrinut sam za to šta bi moglo da nam se desi u budućnosti", kaže on.

Eventualno možemo imati problem i sa reprodukcijom uopšte što može dovesti do istrebljenja ljudske vrste.

Naučnici koji nisu bili uključeni u studiju pohvalili su kvalitet istraživanja, ali kažu da je prerano za donošenje tako apokaliptičnih zaključaka.

Dr Levin sa Jevrejskog univerziteta u Jerusalimu otkrio je pad koncentracije sperme od 52,4 procenta i pad broja spermatozoida od čak 59,3 odsto kod muškaraca Sjeverne Amerike, Evrope, Australije i Novog Zelanda u posljednjih 40 godina.

Studija pokazuje da se taj broj vjerovatno dodatno smanjuje. U ostatku svijeta nije primjećen znatan pad, ali istraživači upozoravaju da je na tim mjestima sprovedeno daleko manje studija, što znači da podaci vjerovatno nisu mjerodavni.

Razlog za tako oštar pad nije jasan, ali je poznato da se broj spermatozoida smanjuje pod uticajem gojaznosti, pušenja, stresa, izloženosti hemikaliji iz plastike i pesticida, loše ishrane i nekretanja.

"Moramo da reagujemo. Recimo, potrebno je uvesti bolju regulativu u odobravanju hemikalija za pesticide i moramo da nastavimo da se borimo protiv pušenja i gojaznosti", kaže on.