Vjerujemo da se trudite da ovog ljeta izgledate što bolje, a kako biste to i ostvarili, osim redovnog vježbanja koje, ne sumnjamo, praktikujete, takođe treba dodatno da povedete računa o ishrani.

lubenica

Bilo da se trudite da skinete još koji kilogram ili samo želite da održite svoju kilažu - adekvatan odabir namirnica tokom ljetnih mjeseci je vrlo bitan.

Međutim, ono što bi trebalo da bude dobra vijest za vas jeste da je ljeto definitivno doba godine kada vam je najlakše da se opskrbite zdravim i svježim namirnicama.

Uostalom, s obzirom da su ljetne temperature visoke i često nepodnošljive, preporučuje se lagana ishrana, koja se pretežno zasniva na voću, povrću, salatama.

Tokom letnjih vrućina teška i jaka hrana nikako ne treba da vam bude opcija - ona može da doprinese jedino tome da se osjećate loše, tromo i da se prekomjerno znojite.

Vjerujemo da to svakako ne bi ni bio vaš izbor pored toliko slasnog i ukusnog voća i povrća, koje je puno vitamina i vašem organizmu obezbjeđuje dodatnu hidrataciju.

Sljedećim prijedlozima želimo da vam pomognemo da odaberete one namirnice za svoju ljetnu ishranu koje će je učiniti zdravom, laganom i dijetalnom to jest baš onakvom kakva se preporučuje da bude.

Kukuruz

Kukuruz je definitivno jedan od najboljih izbora kada su ljetne namirnice u pitanju - on obiluje antioksidantima luteinom i zeaxanthinom, koji su ključni u formiranju pigmenta kože, što znatno pospješuje prirodnu odbranu od štetnog UV zračenja.

Trešnje

Trešnje su višestruko korisne za cjelokupno zdravlje organizma. Utvrđeno je da se njihovim redovnim konzumiranjem pospješuje kvalitet sna, ali isto tako je dokazano i da pojedinim svojim sastojcima mogu povoljno uticati na proces mršavljenja - razlog tome je što antioksidans sadržan u trešnjama aktivira molekul koji je najviše zaslužan za razgradnju masnih naslaga.

Paradajz

Naš je savet da paradajz ljeti jedete u neograničenim količinama. Ovo povrće je bogato elektrolitima, što našem organizmu i te kako pogoduje usljed dehidriranosti tokom ljetnih vrućina, ali isto tako sadrži i likopen, koji paradajzu daje crvenu boju i koji je sjajan za našu kožu odnosno za njen pigment.

Lubenica

Osim što je takođe bogata likopenom, lubenica, koja se inače ubraja u povrće, svojim sastavom ima ukupno 92 % vode, pa se preporučuje da je redovno konzumirate tokom ljeta, jer pospješuje hidrataciju i plus ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost.

Maline

Maline su voće koje je izrazito bogato vlaknima, tako da se u potpunosti preporučuje kao dio redovne ishrane, naročito tokom ljeta, kada im je sezona.

Određene studije su pokazale da konzumacija malina može biti od velike pomoći prilikom mršavljena, kao i onima koji žele da ostanu vitki.

Borovnice

Borovnice su takođe voće bogato antioksidansima, a pojedine studije su dokazale da su naročito preporučljive onima koji treniraju jer imaju svojstvo da uklanjaju slobodne radikale nastale usljed vježbanja, što automatski revitalizuje mišiće i oslobađa ih umora i upala.

Uvrstite ove namirnice u svoj svakodnevni jelovnik i uživajte u ljetu.