Novo švedsko istraživanje pokazuje da godišnja doba i dani u nedjelji i te kako utiču na porast rizika od srčanog udara.

srcani udar

Naučnici su zbog ove studije analizirali podatke 156.000 pacijenata primljenih u bolnicu zbog srčanog udara tokom sedam godina.

Uočili su nekoliko iznenađujućih stvari, među kojima i razlog zbog čega se većina srčanih udara javlja ponedjeljkom, a najmanje subotom.

Rizik od srčanog udara u ponedjeljak veći je za 11 procenata u odnosu na druge dane, a mladi, zaposleni ljudi ranjiviji su upravo ponedjeljkom.

Njihov rizik od infarkta za 20 procenata je veći prvog dana radne nedjelje. Gledajući i na mjesece u godini, najgori je decembar, a jun je najbolji.

Ljetnji praznici bezbjedniji su po srce nego zimski mjeseci i praznično vrijeme Božića i Nove godine.

Vrijeme kada su srčani udari češći podudara se sa nivoom stresa u organizmu, kao na primjer povratak na posao u ponedjeljak.

Ranije je jedno istraživanje utvrdilo da stres može da bude okidač za promjene u tijelu koje mogu da nas učine ranjivima na srčani udar.

Kako rastu nivoi stresa, tako se pojačava aktivnost u amigdali, dijelu mozga odgovornom za emocije.

To podstiče koštanu srž da proizvodi više imunih ćelija za odbranu od stresa. Ali to onda izaziva i rast upala, a to može da ošteti arterije i srce.

Stručnjaci sugerišu smanjenje stresa vježbanjem, dubokim disanjem ili čak gledanjem komedije.