U čast Dana trebinjske brigade – Predstavljena knjiga Hercegovački korpus

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 12. 07. 2017. - 22:45h

U sklopu obilježavanja 25 godina Trebinjske brigade, u Muzeju Hercegovine promovisana je knjiga „Hercegovački korpus“ koja govori o borbenim dejstvima i ratnom putu jedinica korpusa, u čijem sastavu je djelovala i Trebinjska brigada.

promocija knjige hercegovacki korpus (1)

Ova knjiga je mini monografija jednog vremena kada je Hercegovina u periodu od deset i više godina imala svoju vojsku.

„Knjiga je bila obaveza grupe autora i prema vremenu i prema onome što je tada činjeno i obaveza prema ljudima koji su stvarali vojsku Republike Srpske i dali svoje živote za nju“, rekao je Nikola Šegrt, pomoćnik komandanta korpusa i jedan od autora ove knjige.

Ova knjiga je i putokaz kako za generacije koje su stvarale vojsku, tako i generacije koje bi trebale da prihvate određena iskustva, tradicije…

Monografija se sastoji od tri cjeline ispisane na oko 600 strana.

Prva predstavlja politički i vojni period u kome je stvarana Republika Srpska, njena vojska, a samim tim i vojska na teritoriji Hercegovine.

„Ušli smo u faktičko, realno stanje Hercegovine i napore koji su se učinili da se stvori što kvalitetniji vojnički kadar spreman da brani ono što se moralo tada braniti“, istakao je Šegrt.

U ovom dijelu su obrađene sve jedinice hercegovačkog korpusa, od komande, osam brigada, tri puka, šest samostalnih bataljona i više samostalnih drugih institucija.

Druga i treća cjelina su korpus u miru, jer je poslije rata Hercegovački korpus preimenovan u Dedmi korpus.

Važno je istaći da je u središnjem dijelu knjige urađena Spomenica, koja sadrži sva imena boraca koji su dali svoje živote u toku Otadžbinskog rata – 2.211 lica.

promocija knjige hercegovacki korpus (1)

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić ukazao je na značaj da se govori o tom vremenu i da ne treba ostavljati za druge, treće, pete generacije.

„Zahvaljujem se Radovanu Grubaču i njegovim saradnicima što su učinili napor da prvi u Republici Srpskoj urade monografiju operativnog sastava kojim su komandovali“, rekao je Savčić.

Promociji knjige prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je istakao da je vrlo važno što su se našli ljudi na čelu sa generalom Grubačem da napišu ono što se stvarno dešavalo i način kako se komandovalo na ovim poslovima.

„Vrijednost ove knjige je pisana riječ, jer ona je trajno zapamćena i ovo djelo će imate vrijednost tek u idućem periodu jer tragovi se mnogi zatiru, ali preko knjige sigurno neće“, naveo je Petrović.

Obilježavanje Dana trebinjske brigade biće nastavljeno sutra, služenjem pomena poginulim borcima, postrojavanjem boraca u bivšoj kasarni „Vojvoda Luka Vukalović“ i njihovim defileom ulicama grada.

TAGOVI:

Komentari

Posle bitke svi Generali.

Odgovori

Je li ono Vlado Berak u prvim redovima?

Odgovori

Jeste,lijepe Mike muž.

Odgovori

Gdje je onaj Benderac iz vojne bezbednosti, koji je oblacio vojsku u cetnicke uniforme po Konavlima, sa namerom da ti tzv. cetnici mogu da pljackaju i da ce im sve biti oprosteno. Na drugoj strani oblacio je ove vojnike sa petokrakama koji su se ponasali kao najveci humanitarci prema narodu Konavala, pruzajuci im svaku pomoc.

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja