U dvorištu Muzeja Hercegovine večeras je priređeno folklorno veče na kojem su nastupali članovi Gradskog kulturnog društva "Alat Svislajon" i Folklorni ansambl "Ravna gora" iz Sidneja.

folklor

U jednoipočasovnom programu dva ansambla su se mnogobrojnoj publici predstavila sa osam koreografija, a publika ih je ispratila sa dugotrajnim aplauzom.

Ovaj ansambl radi u okviru najvećeg srpskog centra u jugozapadnom dijelu Sidneja u kome živi oko 20.000 Srba, a oko 300 članova ima u folklornoj sekciji od četvrte godine do veterana, podijeljenih u 10 grupa.

U Trebinje je došlo 12 igračkih parova, a sa tehničkim osobljem i roditeljima oko 50 ih je stiglo iz Sidneja.

"Trudimo se da očuvamo jezik, a moj zadatak je da prenesem kulturu i tradiciju što se tiče folklora", rekao je Goran Nikolić umjetnički rukovodilac ansambla "Ravna gora" iz Sidneja.

folklor

Dolazak u maticu je veoma važan jer koliko god se priča o tome teško je prenijeti osjećaj, treba biti na licu mjesta i zato je ovaj ansambl krenuo na turneju od Kladova (vlaški region), Pirota, Kraljeva, Hercegovine, Istočnog Sarajeva, a turneju završava u Beogradu.

"To je veliki krug koji obuhvata nekoliko etno koreoloških regiona i već primećujem da su počeli da osećaju ono što im tamo pričam", kaže Nikolić.

U prvom redu od dijalekata, pa preko arhitekture, hrane jer sve to pripada folkloru, tradiciji i njihovi utisci su veliki.

U svakom su gradu imali nastupe sa lokalnim društvima što je završavalo sa druženjem i sklapanjem prijateljstava.

folklor

Srbi iz Sidneja predstavili su se sa pet koreografija i to igrama iz okoline Beograda, igrama iz Centralne Srbije, Dimitrovgrada, Šopske igre i igrama iz Pčinja.

Nikolić kao dugogodišnji koreograf u "Kolu" iz Beograda već 12 godina radi u Sidneju i kaže da je na početku bilo teško jer je trebalo vremena promijeniti ustaljene navike koje su postojale u Australiji.

"Folklor se tretirao kao zabava dok su deca mala i kad se uđe u 16, 17 godina treba prestati jer si mator", kaže Nikolić jer sda imaju i veterane.

Sada u prvom ansamblu koji je večeras nastupao, osim troje, četvoro mlađih,  svi su od 18 do 26 godina što je za tamošnje prilike uspjeh jer kada u tom uzrastu ima omladine koja sama želi da igra svojom željom to je uspjeh.

Domaćin večerašnjeg susreta predsjednik GKUD "Alat Svislajon" Nedeljko Lambeta nije krio zadovoljstvo što su iz daleke Australije u grad podno Leotara stigli gosti.

"Nadamo se da je ovo početak jednog dugotrajnog prijateljstva", rekao je Lambeta i dodao da su planirana gostovanja u Makedoniji i Bugarskoj.

Večeras je nastupao prvi ansambl "Alatničara" sa tri koreografije i to iz Hercegovine, Pomoravlja i Krajišta, a nastupala je i pjevačka grupa društva iz Trebinja.

folklor