U biblioteci Eparhijskog doma "Sveti Justin Popović" večeras je predstavljena monografija "Pravoslavni manastiri Republike Srpske" autora Marka Romića.

knjiga pravoslavni manastiri republike srpske marko romic

Dvadesetogodišnji Romić se oduvijek volio baviti istorijom, a istorija Srpske pravoslavne crkve je poseban koncept srpske istorije.

"Srpski manastiri su početak i kraj srpske istoriografije kad govorimo o Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je Romić naglašavajući da izučavanjem srpskih manastira izučava se istorija pomesne(autokefalne)crkve.

Važnost ove teme ga je postakla da piše, jer je do sada veoma malo pisano u ovom obliku i taj motiv je bio presudan za pisanje ovoga djela.

U knjizi je obuhvaćeno 37 manastira, koji su podijeljeni u pet cjelina, jer toliko i eparhija ima na području Republike Srpske.

Svi su manastiri ilustrativno i tekstualno prikazani na srpskom i engleskom jeziku.

"Mlad čovjek ako nema pastira on ne može da nađe pravi put, a mentorstvo nad ovim djelom pripada od vladike Grigorija i Hrizostoma do Jevrema i Atanasija, a na kraju i patrijarha Irineja koji je dao svoj blagoslov", rekao je Romić.

Ovo djelo sa svojom bibliografijom na zadnjim stranama može da pomogne i bude putokaz i naučnoj javnosti, jer otvara nove horizonte sagledavanja ovih manastira. Većina manastira iz knjige nisu spomenuta u bilo kom obliku naučnoga rada, studiji, knjizi, magistarskom, doktorskom radu.

knjiga pravoslavni manastiri republike srpske marko romic

"Ono što je važno je da od objavljivanja knjige prije šest mjeseci, nisam prestao da radim na manastirima i nadam se da neću, jer srpski manastiri su ishodište naše srpske istoriografije", dodao je Romić.

Na ovoj knjizi Romić je radio dvije godine, a sljedeće dopunjeno izdanje biće na srpsko-njemačkom jeziku - da što više ljudi bude upoznato sa ovom tematikom.

Na promociji je Romić uručio mostarskom parohu Radivoju Krulju zahvalnicu za sve što je uradio, jer je na ovoj monografiji bio recenzent, mentor, aktivni koautor...

Knjiga je prije Trebinja predstavljena u Beču i Banjaluci.