Naravno da nam je svima poznato da treba izbjegavati unos šećera, koji po svojoj nutritativnoj vrijednosti nisu ni najmanje hranljivi za naš organizam, već naprotiv - utiču na nastanak gojaznosti, na probleme sa zubima i pojavu karijesa, ali često tome ne pridajemo previše značaja, jer nekako na kraju ipak prevlada ljubav prema slatkišima.

secer

Ipak, možda je krajnje vrijeme da se osvrnemo i na sve neželjene posljedice po zdravlje koje nastaju zbog prekomjernog unosa šećera, jer ne radi se samo o vitkoj liniji, već i ozbiljnijim zdravstvenim problemima koji se, iako vi za sad ne primjećujete nikakve simptome, mogu pojaviti u budućnosti.

Stoga se u nastavku teksta informišite koje su to štetne posljedice šećera po zdravlje koje uopšte nisu zanemarljive.

Ubrzava starenje

Počnimo od ove stavke, jer vjerujemo da na nju svi najviše reaguju. Živimo u dobu kad se toliko polaže na estetiku - eliksir mladosti i mlade kože lica je svima apsolutni imperativ, a šećeri su, ukoliko su prekomjerno zastupljeni u našoj ishrani, jedan od najgorih neprijatelja tog imperativa.

Naime, povišen nivo šećera u krvi za sebe veže proteine poput kolagena, koji je glavni i odgovorni za elastičnost i mladalački izgled kože!

Šećeri uništavaju ovaj protein, čineći kožu suvom i ubrzavajući pojavu bora, a takođe je čine osjetljivom i u odnosu na UV zračenje sunca, što je jedan od glavnih faktora koji utiču na starenje.

Pospješuje upalne procese

Ukoliko ste nekad od svog doktora dobili savjet da izbjegavate slatkiše dok ste bolesni ili na antibioticima - to nije slučajno.

Jedna od glavnih karakteristika šećera jeste da stvaraju tle pogodno za razmnožavanje bakterija i razvoj upalnih procesa, koji podrazumijevaju široku lepezu sve od nastanka bubuljica do autoimunih oboljenja popout artritisa.

Kardiovaskularna oboljenja

Ova grana medicine je u 20. vijeku insistirala na smanjenom unosu masti kao prevenciji srčanih i vaskularnih bolesti. Međutim, posljednje studije su pokazale da ugljeni hidrati, odnosno šećeri, takođe izrazito utiču na porast holesterola koji je glavni uzročnik kardiovaskularnih oboljenja.

Određena mentalna stanja

Dokazano je da šećeri utiču na nastanak određenih stanja poput depresije, pa čak i šizofrenije, što se objašnjava time jer djeluju na smanjeno lučenje hormona čiji nedostatak je u direktnoj vezi sa ovim psihičkim stanjima.

Dalje, pretjerana konzumacija šećera se povezuje i sa povišenom anksioznošću, kao i sa uticajem na ćelije mozga od kojih zavise sposobnosti učenja i pamćenja.

Dijabetes

Naravno, ne zaboravimo da pomenemo i ovu "popularnu" bolest današnjice, koja sve više napada i djecu mlađeg školskog uzrasta, a za koju je, osim genetskih predispozicija, glavni uzročnik upravo zavisnost od šećera.

Nakon svih ovih činjenica i argumenata, vjerujemo da se zaključak nameće sam - šećeri su definitivno nešto što ostavlja ozbiljne posljedice po zdravlje. Ono što je sad na vama je da ne zanemarite ove informacije.