Dokumentarno-reportažni film "Pridvorica-selo kojeg nema", autora novinara Nebojše Kolaka, prikazan je večeras trebinjskoj publici u Kulturnom centru.

pridvorica film trebinje

Film govori o Nenadu Gojkoviću, potomku jedinog punoljetnog mještanina sela Pridvorice kod Gacka, koji je preživio ustaški masakr 1942. godine, kad su njihove prve komšije muslimani za samo tri dana pobile preko 180 Srba.

"Njegov otac Milenko Gojković sasvim slučajno tog krvavog Božića nije bio u Pridvorici. Neznajući šta se dogodilo u njegovom rodnom selu, svratio je da posjeti porodicu, jer se prethodno iz Sarajeva - gdje privremeno bio, morao povući zbog njemačkih pritisaka. Na njegovu sreću, nije uspio da dođe na Božić, već tek 12. januara", pojašnjava Kolak.

Nakon što su ga primjetile dojučerašnje komšije, počele su na njega da pucaju iz vatrenog oružja, a tada mladi Milenko uspio je da pobjegne kroz veliki snijeg - istim putem kojim je i došao do sela, kako ga ustaše ne bi pronašle i po kratkom postupku ubile.

Kad je vidio da ipak ne može da pobjedne od zločinaca, skočio je u rijeku Neretvu. Nakon što je uspio da se spase, zbog promrzlina odstranjena su mu oba stopala.

Zanimljivo je da Nenad nikada od svog oca nije ništa saznao o ovom događaju, već da mu je cijelu priču ispričala njegova majka i ljudi koji su znali za sudbinu njegovov oca tog januarskog dana prije 75 godina.

Kolak, koji je autor i dokumentarnog filma o Prebilovcima, kaže da ga interesuju priče kroz koje može da pokaže da je neophodno da se sačuva kultura sjećanja na događaje iz srpske istorije.

U Pridvoricu se danas ne vraćaju Srbi, za razliku od muslimana, koji su izvršili ovaj gnusni zločin. Srpske kuće su i danas ruševine, zgarišta zarasla u šiblje koje podsjećaju na zlodjela dojučerašnjih komšija na Badnji dan i Božić 1942. godine.

"Ovakve događaje treba da zabilježmo - da ih nikad ne zaboravimo. Ali, moramo da zapamtimo i riječi vladike Grigorija prilikom osveštanja crkve u ovom selu posvećene Svetom caru Lazaru - 'Oprosti im Bože, ne znaju šta rade'", zaključio je Kolak.

Na osnovu zločina u Pridvorici, Vuk Drašković je napisao knjigu "Nož", po kojoj je naknadno snimljen istoimeni film.