U ranim jutarnjim časovima biće pokrenuta velika akcija gašenja požara koji je na području više sela na Zupcima aktivan već pet dana, a čije širenje je prema gradskim naseljima veoma ubrzano, potvrđeno je za TrebinjeLive.info u Gradskoj upravi.

pozar

Ova odluka donesena je na sjednici Štaba za vanredne situacije, koji je večeras zasjedao.

Odlučeno je da se svim licima koja gase ovaj požar daju na raspolaganje svi raspoloživi resursi, jer vatrena stihija prijeti da pređe preko Golog brda, dok se njen drugi krak širi prema Orovcu i Lastvi.

Požar ima i treći krak koji je aktivan na području zubačkih sela Željevo i Rapti, te se ponovno širi prema selu Turmenti.

U zajedničku akciju gašenja, pored pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, dobrovoljnog vatrogasnog društva "Lastva" i Civilne zaštite, od ujutro će se uključiti i pripadnici Civilne zaštite Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ i Centra za gazdovanje kršom.

Cilj je, kako je večeras odlučio Štab za vanredne situacije, da se pokuša presjeći pojas požara koji se ubrzano približava gradskim naseljima, kako bi se spasila sva pokretna i nepokretna imovina građana.

Postoji opravdana sumnja da bi, ukoliko se ne zaustavi, vatrena stihija vrlo lako mogla da zaprijeti i brdu Crkvina i kompleksu Hercegovačka Gračanica.

Požarna linija duga je više kilometara, a zbog nepristupačnog terena otežano je gašenje.