Cjelokupna ekipa serije „Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjička kraljevina“ prezadovoljna je uslovima snimanja u Trebinju, gostoprimstvom i novim kadrovima koji su nastali na području našeg grada, poručeno je sa večerašnje konferencije za novinare povodom kraja snimanja u Trebinju.

nemanjici kraj snimanja u trebinju (1)

Glumac Vojin Ćetković, koji tumači lik Stefana Prvovjenčanog, kazao je da je trebinjski kraj jedan od najprimamljivijih gdje je do sada snimao, te da je iz tog razloga za njega ovo jedan od najfilmačnijih terena gdje nastaju odlični kadrovi koji će biti predstavljeni u jednom od najznačajnijih nacionalnih ostvarenja u posljednjim decenijama.

"Imate blizinu mora, mediteranske biljke, odličnu klimu, kamenjare, rijeke - sve što treba za terensko snimanje", rekao je Ćetković.

Produkcija je zahtijevala od glumaca da sve bude istinito i pravo poput kostima i oružja, pa su akteri na sebi u pojedinim momentima imali i po 30 kilograma opreme. Glumci su morali da nauče da jašu konja u toj opremi, da silaze sa njega i da se bore u različitim vremenskim uslovima.

Tokom petodnevnog snimanja u okolini Trebinja, glumci su snimali na području sela Zavala, tvrđave u Starom Slanom, Župi i Lastvi.

U trebinjskoj "Industriji alata" napravljeni su mačevi od aluminijuma koji su korišćeni tokom snimanja, a filmska ekipa bila je smještena u luksuznom hotelu "SL Industry" u naselju Gorica.

Uz Radio televiziju Srbije /RTS/, jedan od glavnih partnera je "Svislajon Takovo", a tim povodom je goste pozdravio i predsjednik ovog koncerna Rodoljub Drašković.

"Svi smo mi pomalo zaslužni i pomalo krivi što se jedan serijal od nacionalnog značaja za srpsku istoriju događa ovde u Trebinju", rekao je Drašković i dodao da su on i direktor RTS-a Dragan Bujošević duže razgovarali i tražili rješenje, nego što je trajalo Dušanovo carstvo.

On je kazao da će realizacija njihovog dogovora biti predstavljena već 31. decembra, kada će na RTS-u premijerno biti prikazana prva epizoda ove serije.

nemanjici kraj snimanja u trebinju (1)

Ovo je, složile su se filmadžije, jedan od najvećih projekata RTS-a, ali i drugih produkcijskih kuća. Posljednji ovako veliki projekti bili su partizanski filmovi, iza kojih je stajala cijela tadašnja država i armija.

"Priprema za snimanje ove serije je dugo trajala. Do sada smo snimali 69 radnih dana od 100 predviđenih", pojasnio je producent Miodrag Miško Stevanović.

Režiser ove serije Marko Marinković kazao je da je zadovoljan i sa trebinjskim glumcima, koji su dobili priliku da glume u novom ostvarenju RTS-a.

Nakon Trebinja, ekipa se seli u Studenicu i Beograd gdje će biti nastavljeno snimanje novih kadrova.

Večerašnjoj konferenciji je prisustvovao i direktor RTS-a Dragan Bujošević, glumica Nada Šargin, direktor fotografije Nebojša Bašić, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

nemanjici kraj snimanja u trebinju (1)

U seriji o nemanjičkoj Srbiji, koja se snima po scenariju Gorana Mihića, a u režiji Marka Marinkovića, biće angažovano 2.700 statista.

Snimanje je planirano na čak 200 lokacija, a u seriji pored Ćetkovića glume i Mladen Nelević, Nebojša Glogovac, Dragan Mićanović, Sloboda Mićalović, Goran Sultanović i drugi.

Serija će podsjetiti na događaje iz nacionalne istorije i najaviti veliki jubilej - 800 godina od krunisanja Stefana Prvovjenčanog.

Serija o Nemanjićima predstaviće 200 godina dinastije, period od rođenja velikog župana do smrti Uroša Nejakog, kao i borbe velikih sila za teritoriju Balkana, unutrašnje sukobe, sticanje autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, vojne uspjehe i krvave borbe.