Ove godine ljeto na sjevernoj Zemljinoj polulopti stiže 21. juna u 6 sati i 24 minuta. To je 173. dan u godini, a do kraja godine ostaje još 192 dana, saopšteno je iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

Ljeto će trajati 93 dana, a završiće se 22. septembra 2017. u 22 sata i 2 minuta, kada počinje jesen.

Gledano iz Trebinja, u trenutku početka ljeta, Sunce će biti iznad horizonta u sazviježđu Bika (Taurus). Od Zemlje će Sunce biti udaljeno 152.036.316 km, a svjetlosnom zraku da pređe tu razdaljinu treba 8 minuta i 27 sekundi.

Ljeto počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju dosegne sjevernu povratnicu. To je najviša tačka do koje ono dolazi. Taj trenutak se zove ljetni solsticij (lat. Sol = Sunce, sistere = stati) ili ljetna dugodnevnica.

Tada je dan najduži u godini, a noć najkraća. Istog trenutka kada kod nas počne ljeto na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Ljetu se najviše raduju đaci, jer je tada veliki raspust i sezona igre i kupanja. Raduju se i zaposleni jer je ljeto sezona godišnjih odmora, pa i oni mogu da se opuste. Jedino penzioneri više vole druga godišnja doba jer im velika vrućina smeta.

U Trebinju od ljetne vrućine sve se nekako opusti, pa nema goreg doba za rad nego što je ljeto. Sve što može ljeti ne radi. Državne i lokalne skupštine ne zasjedaju, sudovi prave ljetnu pauzu, ne rade pozorišta, a ni većina sportista se ne takmiče.

Radi samo onaj ko mora da bi nekako odživio svoj jedini život na ovoj maloj, vrtećoj plavoj planeti izgubljenoj u beskrajnom kosmosu.