U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je izložbom umjetnika Hadži Branka Nikitovića i Vasileva Ničea iz Makedonije otvorena II Međunarodna likovna kolonija "Kolo 2017".

kolonija kolo 2017 trebinje (1)

Otvarajući ovu koloniju, predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak je rekao da je ova likovna kolonija, iako druga po redu, priznata u Trebinju i šire zahvaljujući učešću priznatih i poznatih učesnika, kao i po svom bogatom i raznovrsnom programu.

"Poseban kvalitet ove likovne kolonije je organizacija radionica za djecu sa posebnim potrebama sa ciljem njihovog uključivanja u proces stvaranja mogućnosti i izbora, davanja podrške i ostvarivanja vlastitih potencijala", kazao je Banjak.

Dražen Milić, jedan od organizatora likovne kolonije "Kolo 2017", rekao je da se potrudio da ove godine budu na većem nivou.

"Ove godine dolazi 25 umjetnika iz Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i Republike Srpske", naveo je Milić.

kolonija kolo 2017 trebinje (2)

Ovo je jedinstvena kolonija jer svi umjetnici stvaraju u Muzeju i ona traje sedam dana.

"U četvrtak će svaki umjetnik posvetiti rad jednom djetetu Udruženja sa posebnim potrebama i to će biti prodajnog karaktera i sav novac će biti uplaćen na račun tog Udruženja", pojasnio je Milić.

Svećano otvaranje kolonije upotpunila je izložba radova autora Hadži Branka Nikitovića i Vasileva Ničea, čiji su motivi u potpunosti različiti i to - mostovi i žene.

kolonija kolo 2017 trebinje (4)

Niče dolazi iz Strumice, iz Makedonije. Predstavio je na svojim slikama figure žena i pejzaža, dok je Nikitović predstavio izložbu akvarela "Na Drini ćuprija".

"Večeras se desio opet most između ove dvije izložbe, sa dvije poetike, priče, sa crtežima u pastelu, akvarela, a vidim i poručujem da se desio i most između svih učesnika na ovoj likovnoj koloniji", rekao je Hadži Nikitović, koji se predstavio sa 54 akvarela mosta "Na Drini ćuprija".

Izložba će biti otvorena u narednih 15 dana.

Nakon otvaranja izložbe je prikazan film Snežana Lalovića "Hadži Branko i prijatelji".

Tokom kolonije, na kojoj će učestvovati 25 umjetnika, biće priređene izložba radova koji su nastali na prošlogodišnjoj izložbi, humanitarna izložba, kao i izložba pristiglih radova na konkurs za zvanični suvenir grada Trebinja i izložba radova koji budu nastali na ovogodišnjoj koloniji.

Kolonija će trajati do 18. juna.

Organizatori kolonije su Muzej Hercegovine, Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović" i slikar Dražen Milić.