Nakon što je Županijski sud u Splitu krajem aprila prvestepenom presudom u procesu "Lora 2" osudio trojicu vojnih policajaca za zločine počinjene u ovom logoru, bivši zatočenici Lore očekuju da se aktiviraju njihovi zahtjevi za odštetu.

logorasi lora

Međutim, pošto se odštetni zahtjevi razmatraju u parničnom postupku, zbog visokih troškova nisu sigurni hoće li uspjeti u namjeri da od države Hrvatske naplate odštetu za torture koje su prošli u splitskom logoru smrti.

Prvostepenom presudom u procesu "Lora 2" Tonči Vrkić osuđen je na šest, a Ante Gudić i Anđelko Botić na po četiri godine zatvora. Pošto već služe kaznu za "Loru 1", sud im je dosudio jedinstvene kazne od deset godina za Vrkića i po osam za drugu dvojicu.

Sramotno niske kazne, ali i sama presuda je kakva-takva potvrda krivice, kažu bivši logoraši.

"Kaznama nismo zadovoljni, ali i to što im je uopšte presuđeno je neki pomak", kaže Slobodan Čaušić, bivši logoraš Lore.

Niti su kažnjeni svi zločinci iz Lore" niti su kazne dovoljne, smataraju logoraši koji su preživjeli najstravičnije torture. Prije nekoliko godina odlučili su da traže odštetu od države Hrvatske.
Kada presuda postane pravosnažna moći će da krenu u parnicu.

"Ko će platiti onima čiji su sinovi tamo ostali mrtvi? Sve je to nemoguće nadoknaditi, kazne koje su dobili su niske, kao prekršajne, a radili su najgore stvari, priča bivši logoraš", Veselin Deretić.

Od odštetnog zahtjeva neće odustati, a nadaju se da će makar neko imati razumijevanja da pomogne oko finasiranja parnice.

Naime, svu dokumentaciju koju posjeduju, od ljekarskih nalaza, do potvrda i izjava moraju da kod ovlaštenog sudskog tumača prevedu na hrvatski i latinicu, i ovjere.

A sve to košta, riječ je o stotinama, čak hiljadama stranica dokumentacije.

"Ukoliko neko ne stane iza nas, opština, država, bilo ko, bojimo se da će sve pasti u vodu", rezigniran je Sobodan Čaušić.

Prema procjenama u zloglasnom logoru Lora, u krugu nekadašnje kasarne u Splitu od 1991. do 1997. godine tamnovalo je oko hiljadu civilnih i vojnih zarobljenika, uglavnom pripadnika JNA, Srba iz Hrvatske, sa Kupresa i iz Hercegovine.

Mnogi od njih prošli su najstrašnije torture, nezamisliva psihička i fizička zlostavljanja od zatvorskih čuvara.

Nikada nije utvrđen broj onih koji su u Lori ubijeni ili su podlegli mučenjima.