Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da je predsjednika Rusije Vladimira Putina pozvao da posjeti Banjaluku u jednoj od faza realizacije projekta izgradnje Srpsko-ruskog pravoslavnog centra, koji podrazumijeva i izgradnju ruske pravoslavne crkve sa različitim sadržajima.

dodik-i-putin-moskva-1

"Mi smo u fazi da se sa Ruskom pravoslavnom crkvom dogovori projekat i to je preuzeo na sebe vladika banjalučki Jefrem. Želimo da vidimo Putina u Banjaluci povodom otvaranja crkve", rekao je predsjednik Dodik i dodao da se raduje mogućnosti da se to dogodi.

On je u intervjuu za "Sputnjik" večeras istakao da je o izgradnji tog centra već ranije razgovarao sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, te da je zemljište površine od 6.500 metara kvadratnih već donirano za tu namjenu.

U osvrtu na posjetu Rusiji, Dodik je potvrdio da je sa svojim sagovornicima pričao o fiskalnoj stabilnosti Republike Srpske.

"Mi već duže vrijeme razgovaramo na tu temu. Jedna od ideja je da se putem obveznica koje bi emitovala Republika Srpska prikupi određeni novac i stabilizuje čitav naš sistem. Mi tragamo za načinima kako ćemo to učiniti. Vjerujemo da to možemo, a o tome smo razgovarali u Rusiji sa kredibilnim ljudima", rekao je predsjednik Srpske.

Kada je riječ o formiranju takozvanih slobodnih zona, koje su najavljene za Srbiju, Dodik je rekao da Srpska takođe razvija takav koncept.

"Republika Srpska ima problem u činjenici da je u BiH i da ne može suvereno da vlada svojim carinskim režimima i politikama, tako da smo mi u konceptu specijalizovanih ekonomskih zona. Razvijamo nešto u tom pogledu", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, rusko tržište traži određene robe sa ovog prostora, ali problem Srbije i Republike Srpske je što nema dovoljne tražene količine.

On je ponovio da je zadovoljan posjetom Rusiji, gdje je učestvovao na Sanktpeterburškom međunarodnom ekonomskom forumu.

Dodik je istakao da je sa Moskvom postignut visok stepen saglasnosti o političkom odnosima u regionu, a da je njen pristup poštovanje međunarodnog prava i međunarodnih ugovora.

"Svako miješanje koje ide ka tome da kreira neke druge procese koji bi navijali za jednu stranu protiv druge u regionu znače novi konflikt, novo usložnjavanje situacije. Kod Rusa toga nema. Oni su, na primjer, jedinstveni u pristupu da je Dejtonski mirovni sporazum ne samo stvorio mir nego i novi politički sistem koji treba poštovati, kao i volju ljudi da samo njihov angažman može da dovede do određenih procesa koji bi bili u njihovom interesu", zaključio je Dodik.