Začini su pravo blago kuhinje, ali i vaše kozmetičke torbice. Oni ne moraju samo da se koriste za kulinarsko umijeće, već mogu da postanu i saveznik za zanosan i njegovan izgled, a među njima, kao pravi kralj ljepote jeste cimet.

cimet

Ovaj mirišljavi začin, koji obično stavljate u čaj od jabuke ili dajete jedan poseban šmek svojim kolačima i ostalim poslasticama, pravi je saveznik ljepote. Mnogobrojna su njegova blagotvorna dejstva na kožu, dah, kosu, tijelo, a mi vam otkrivamo i koja.

Borac protiv lošeg zadaha - Cimet uspješno rješava problem neugodnog zadaha, a dovoljno je da u čaši vode pomešate kašičicu ovog začina sa kašičicom meda. Ovom mješavinom ispirajte grlo i po nekoliko puta na dan. Isti učinak imaju i štapići cimeta, koje možete žvakati, naročito nakon ispijanja kafe.

Saveznik lijepe kože - Cimet ima antibakterijsko i antigljivično delovanje, što ga čini jednim od najboljih sastojaka za njegu kože. Možete ga koristiti kao piling, jer pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija, stimuliše cirkulaciju i pospješuje obnovu kože. Pomiješajte ga sa medom i šećerom i to je to. Ipak budite oprezne, jer može uzrokovati iritaciju, pa ga je najbolje prvo isprobati na ruci.

Za punije usne - Ovaj je začin sastavni dio ruževa sa efektom povećanja volumena. Prirodnim putem povećava usne, a dovoljno ga je samo pomiješati sa vazelinom i utapkati na kožu. Ostavite ga da djeluje nekoliko sekundi i dobićete vizuelno veće usne bez estetskih operacija.

Stimuliše rast kose - Cimet povećava prokrvljenost tkiva i stimuliše rast kose, što ga čini odličnim izborom za sve one koje muči pretjerano ospadanje vlasi. Dvije šoljice cimeta i jedno jaje staviti u pola šoljice toplog maslinovog ulja, pa sve pomiješajte. Dobijenu smjesu umasirajte u kosu i ostavite da djeluje 10 do 15 minuta prije ispiranja.

Uništava akne - Ovaj začin je jedan od najboljih prirodnih sastojaka za bobru protiv crvenila i akni. On čisti pore i spriječava nastanak akni. Maska od tri kašike meda i kašike cimeta će očistiti lice od bakterija, smanjiti crvenilo i nahraniti kožu.

Dovoljno je ostaviti da djeluje 10 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Bori se protiv masnih naslaga - Cimet je jedan od pet začina koji jačaju imunitet, pospješuju cirkulaciju i pomažu skidanje viška kilograma. Svakodnevno ga konzumirajte kao dio vaše ishrane, ali svakako ne pretjerujte, jer sadrži kumarin koji u prevelikim količinama može izazvati oštećenje jetre.