Ukazano na važnost obnove crkve Roždestva Svetog Jovana Krstitelja u Gornjem Hrasnom

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 13. 05. 2017. - 23:50h

U Muzeju Hercegovine večeras je održano predavanje o istoriji i obnovi crkve Roždestva Svetog Jovana Krstitelja u Gornjem Hrasnu.

predavanje crkva gornje hrasno

Predavači su bili dr Goran Ž. Komar i Dragutin Žarković, koji su podsjetili na istorijat crkve, te istakli važnost obnove ovog hrama koji je čak dva puta miniran, ali i ne sravnjen sa zemljom tokom posljednjeg rata.

Crkva je obnovljena i osveštana 1849. godine, a prema predanjima u Gornjem Hrasnom su bile još tri pravoslavne crkve koje su porušene tokom Morejskog rata 1684. godine i to crkve u Doljanima i Glumini, kao i manastir Glumina.

I ovu, kao i mnoge druge na ovom području, pokušali su da prisvoje katolici, kazao je Dragutin Žarković, član Inicijativnog odbora za obnovu ovog hrama.

„Ova crkva je za vrijeme bune protiv Turaka od 1875. do 1878. značajno oštećena i izvršena je njena opravka 1900. godine. U građanskom ratu 1992. godine je minirana, a nakon Dejtonskog sporazuma miniran je i oltar“, rekao je Žarković.

Pored crkve, hrvatske snage su porušile i školu koja se nalazi pored crkve, kao i spomenik u kome su se nalazile kosti mučenika stradalih tokom Drugog svjetskog rata.

„Neophodna nam je pomoć šire društvene zajednice, kako bi crkva bila obnovljena“, naveo je Žarković.

Dr Goran Komar iz Herceg-Novog, istraživač istorije Srpske pravoslavne crkve u Hercegovini i Boki, ukazao je na staro groblje koje čuva šest srednjovjekovnih ćiriličnih natpisa, koja ukazuju na kontinuitet pismenosti na području Hercegovine.

Predavači se nadaju da će ovim putem pokrenuti javnost u Republici Srpskoj pa i šire da se krene u obnovu ovog pravoslavnog hrama.

predavanje crkva gornje hrasno

Predavanje, kome je, između ostalih, prisustvovao i vladika Atanasije Jeftić, priredili su Srpsko udruženje „Ćirilica“, SPKD „Prosvjeta“ i Muzej Hercegovine.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja