U želji da smanjite stomak počeli ste s rigoroznom dijetom i kilogrami su se otopili svuda – osim na stomaku. Zvuči poznato?

masne naslage

Nove nutricionističke teorije kažu da je moguće ciljano mršaviti, tj. skinuti masne naslage sa pojedinih dijelova tijela.

Studije se zasnivaju na činjenici da su hormoni jedan od glavnih okidača gojaznosti, a posebno viška kilograma na određenim dijelovima tijela.

Ukoliko kontrolišete hormone, kontrolisaćete i svoju kilažu. Potrebno je samo da prilagodite ishranu i način vježbanja.

Hm, zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Nema nam druge nego da probamo i vidimo, zar ne?

Ideja vodilja

Tjelesne procese koordiniraju hormoni, a oni upućuju organizam gdje će skupljati i taložiti masnoće. Problemi nastaju zato što mnogi od nas žive u stanju hormonalne neravnoteže uzrokovane nekvalitetnom ishranom, stresom, zagađenjem i tjelesnom neaktivnošću.

Svaka grupa masnoća nastala je zbog djelovanja specifičnih hormona. Ako uravnotežimo naše hormone posebnom ishranom, vježbanjem, uopšte promjenom stila života, nestaće i tvrdoglave masne naslage.

Nutricionisti preporučuju mediteransku ishranu (voće, povrće, ribu, malo mesa, zdrava ulja i izostavljanje šećera i brze hrane), dnevno konzumiranje multivitaminskih dodataka, minerala ili ribljeg ulja i program redovnog vježbanja.

To je načelna teorija, ali se za svaku grupu masnog tkiva predlažu različiti način na koje možemo da ispravimo hormonsku neravnotežu koja je uzrokuje.

Pojasevi za spasavanje

Masne naslage iznad bokova i zadnjice koji stvaraju obla zadebljanja iznad ruba vaših pantalona mogu da budu znak da imate problema s insulinom koji reguliše nivo šećera u krvi. Ako on nije usklađen, to dovodi do taloženja masnog tkiva u predjelu struka. Ako unosite previše šećera, to tjera vaše tijelo da proizvodi insulin (da bi odstranio šećer iz krvotoka). Ali nakon nekog vremena, ako se konzumacija šećera ne smanji, stanice će prestati da reaguju ispravno, višak glukoze taložiće se u krvotoku i tako će se uspostaviti neželjene naslage masti.

Plan akcije: Da biste smanjili proizvodnju insulina i time istopili "pojaseve" oko struka, morate staviti pod nadzor unos šećera i ugljenih hidrata. Držite se mediteranske ishrane, izbjegavajte šećer i namirnice koje brzo sagorijevaju (alkohol, bijeli hljeb, keks, čips, pirinač, žitarice s dodatnim šećerom za doručak, zaslađena pića). Jedite hranu bogatu antioksidansima (to pomaže prevenciji lošeg učinka slobodnih radikala) kao što su cimet, čili, brusnice, borovnice, brokoli i zeleni čaj. Uz dodatak multivitamina i ribljeg ulja, bilo bi dobro da uzimate tablete hroma (odlične za kontrolu šećera u krvi), magnezijuma i cinka.

Jastučići ispod pazuha

Kada iznad ivica vašeg grudnjaka vire jastučići masnog tkiva, to može biti znak usporenog rada štitne žlijezde. Ta žlijezda kontroliše potrošnju kalorija iz hrane. Ako ne radi dobro, stvoriće se takvi masni otoci, porast tjelesne težine, umor i depresija.

Plan akcije: Neke sirove namirnice mogu otežavati normalan rad štitne žlijezde. Zato ako primjetite te simptome, smanjite unos brokolija, kupusa, kelja, repe, breskvi, jagoda i prerađevina soje. Ali termička obrada tih namirnica uklanja neželjene učinke. Kao dodatke ishrani uzimajte jod i selen koji podstiču rad štitne žlijezde. Zato su korisni brazilski oraščići, morska trava, džigerica, luk, losos, tunjevina i integralne žitarice. I svakako izbjegavajte stres. Hormon stresa kortizol usporava rad štitne žlijezde.

Višak na bokovima i zadnjici

Ženski hormon estrogen podstiče taloženje masti oko bokova i na zadnjici. Mnoge od vas su izložene visokom nivou prirodnog (nalazimo ga u vodi i uzgajanom mesu) i sintetičkog estrogena.

Plan akcije: Jedite više voća, povrća i integralnih žitarica. Oni sadrže posebne sastojke koji pomažu da se veže višak estrogena. Izbjegavajte alkohol, sedative, pića s konzervansima i vještačkim bojama, jer oni otežavaju napore jetre da očisti višak estrogena. Jedite prirodni jogurt koji razvija korisne bakterije u vašem probavnom sistemu, a one pomažu da se izbaci estrogen kroz probavni trakt. I smanjite kafu. Nova istraživanja pokazuju da više od dvije šoljice dnevno mogu pojačati lučenje estrogena kod žena.