Značaj vode za navodnjavanje oranica, ujedinila je mještane pet trebinjskih sela.

cjevovod

Formirali su udruženje i vlastitim snagama još 2015. godine počeli izgradnju cjevovoda. Priključenje tehničke vode očekuju u proljeće naredne godine. Predračunska vrijednost ovog projekta je 580 hiljada maraka.

U radnim akcijama uvijek je viđen osamdesetogodišnji Milenko Anđelić. Vjeruje da će mlađi oživjeti zapuštene oranice.

"Ja neću, vjerovatno, mnogo koristiti, ali neću da izađem iz akcije koju vode mještani", rekao je član Udruženja korisnika vode "Zavođe" Milenko Anđelić,

Dužina transportnog cjevovoda je devet kilometara, a do sada je položeno oko pet kilometra cijevi.

"Bez vode nema života, ovo je primjer sloge srpskog naroda i to je to", istakao je član Udruženja korisnika vode "Zavođe" Gojko Drašković.

"Obnovio sam imanje, bavim se stočarstvom, u Trebinju sa sam poslom radim u Vodovodu, svaki dan sam tu", kaže takođe član ovog Udruženja Željko Milanović.

Vodozahvat će biti na Bilećkom jezeru. Voda će se dva puta prepumpavati do kompenzacionog bazena, odakle će se slati u cjevovod. Projekat su pomogli "Vode Srpske" i Grad Trebinje.

"Iskreno se nadamo od Ministarstva poljoprivrede da nam pomogne u ovom projektu i da dogodine zalijevamo", naglasio je član UO Udruženja korisnika vode "Zavođe" Luka Anđelić.

Iz Udruženja kažu da je ovaj jedinstven projekat u Hercegovini prihvatilo stotinu četrdeset pet domaćinstava.

Tvrde da ima onih koji još oklijevaju, ali niko nije osporavao polaganje cjevovoda preko imanja.