U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Hercegovke", koju čini 56 radova od 11 autora iz Trebinja, Ljubinja, Nevesinja i Bileće.

izlozba hercegovke trebinje (1)

Izložba je priređena sa namjerom da se Hercegovke predstave na jedan drugačiji način - ne samo tradicionalno u narodnim nošnjama, već kao osobe koje rade u kancelariji, polju, koje se bave sportom, pletenjem, manekenstvom...

Otvarajući ovu izložbu, šef Misije OSCE u BiH Džonatan Mur, kazao je da se u Trebinju uvijek osjeća kao svoj na svome, te da mu je uvijek drago kada ima priliku da posjeti naš grad.

"Lijepo je sve ovo što radite u borbi protiv mržnje, a mi možemo samo da damo podršku", rekao je Mur, dodajući da treba što više raditi u korist života i tolerancije.

izlozba hercegovke trebinje (1)

Sve fotografije nastale su u Hercegovini, a na pojedinim se nalazi i glumica Monika Beluči, koja je u Trebinju boravila prilikom snimanja filma "Na mliječnom putu".

Fotograf Željko Budimir Keko na večerašnjoj izložbi predstavio se sa deset fotografija u kojima su zastupljene sve generacije Hercegovki - od djevojčica pa do bake koja kosi travu.

"Fotografisao sam i Moniku Beluči, koja je bila obučena u narodnoj nošnji i koja je glumila Hercegovku. I u tom momentu bila je najljepša Hercegovka u svijetu", rekao je Keko.

Predsjednik Foto-kino kluba Trebinje Slavenko Vukasović kazao je da je svih 11 fotografa na svoj način kroz objektiv fotoaparata prikazalo Hercegovke.

Izložene su fotografije Radoja Eleza, Jovana Vidakovića, Lazara Katančevića, Igora Dutine, Slavenka Vukasovića, Jovana Aleksića, Siniše Stanišića, Zorana Samardžića, Radovana Dangubića, Ninoslava Ilića i Željka Budimira Keka.

Izložbu su, uz podršku misije OSCE, organizovali Koalicija za borbu protiv predrasuda i mržnje „Stop predrasudama“, Foto-kino klub Trebinje, Kulturni centar Trebinje i Muzej Hercegovine.

Izložba je otvorena do 12. maja.

izlozba hercegovke trebinje (1) izlozba hercegovke trebinje (1)