Još 23 dana su ostala do početka Investicione konferencije "Trebinje 2017", na kojoj će domaćim i stranim investitorima kroz četiri panel diskusije biti predstavljeni potencijali našeg grada.

trebinje grad

Govoriće se o infrastrukturnim projektima, poljoprivredi, turizmu i zakonodavno-pravnim benefitima za investitore koji se odluče da ulažu u otvaranje realnih radnih mjesta.

Mi vam donosimo deset razloga zbog kojih treba da ulažete u Trebinje.

1. Evropsko tržište na dohvat ruke

Trebinje je smješteno u jugoistočnom dijelu Republike Srpske-BiH i nalazi se na tromeđi sa Crnom Gorom i Hrvatskom. Upravo takav geografski položaj omogućava kretanje robe prema Evropskoj uniji koja je veliko tržište, pogodno za kvalitetne hercegovačke proizvode.

2. Područje pogodno za proizvodnju meda, vina, te uzgajanje duvana i aromatičnih biljaka

Plodno tlo mnogo je uticalo na dobar glas koji ide iz Trebinja. Nadaleko poznata vina, med, duvan, aromatična i ljekovita bilja, nešto su što morate probati, ali i ponijeti sa sobom kući. Vinarije sa dugogodišnjim iskustvom u stvaranju kvalitetnih sorti vina, duvan koji je zamirisao u kabinetima državnika velikih svjetskih zemalja i preko 2.000 različitih ljekovitih biljaka koje svojim svojstvima pomažu mnogima, stvari su na koje je Trebinje veoma ponosno.

3. Efikasna lokalna uprava

Trebinje trenutno ima registrovanih 800 pravnih lica i preduzetnika, a za registraciju firme potrebno je od jedan do tri dana. Urbanistička dozvola će biti spremna za 15 dana, a građevinskoj je potrebno oko 30 dana. Grad konstantno radi na unapređenju saradnje sa poslovnom zajednicom.

4. Potencijal za razvoj poljoprivrede

Povoljna mediteranska u kombinaciji sa primorsko-kontinentalnom klimom, čine trebinjsku regiju pogodnom za poljoprivredu. Duga i topla ljeta, te blaga i kišovita zima dodatno utiču da poljoprivredne kulture, karakteristične za ovu regiju, uspijevaju i budu plodonosne.

5. Potencijal za razvoj turizma, bogato kulturno-istorijsko nasljeđe

Trebinje ima bogatu istoriju o čemu svjedoče manastiri, etnologija, arheološki i kulturni spomenici, a blizina Jadranskog mora doprinosi da u grad dođe veliki broj turista. U posljednje dvije godine zabilježen je porast posjetilaca za 55 odsto, a niske cijene hrane i smještaja pozicioniraju turiste u Trebinje, odakle kreću u obilaske većih gradova i značajnih lokacija u okruženju.

investiciona konferencija logo

6. Kvalifikovana radna snaga prilagodljiva potrebama tržišta

Veliki broj visokoobrazovanih ljudi, ali i dugogodišnje iskustvo, čine stanovništvo spremnim da rade, napreduju i doprinose svojoj lokalnoj zajednici, ali i široj regiji.

7. Hidro potencijali

Okosnicu trebinjske privrede čini hidropotencijal, jer je naš grad značajan proizvođač električne energije za cijelu Republiku Srpsku i to zahvaljujući sistemu "Hidroelektrane na Trebišnjici", koji je izgrađen krajem 60-ih godina, a u koji se i danas kontinuirano ulaže.

8. Blizina Jadranskog mora

Do Dubrovnika, kao jedne od najpoznatijih turističkih lokacija u susjednoj Hrvatskoj, ima samo 31 km, a tu je i Crnogorsko primorje do kojeg se stiže za oko sat vremena. Koliko je jadranska obala blizu, osjeti se po morskom ugođaju koje Trebinje ima.

9. Stimulativna poreska politika

Osim efikasne lokalne uprave, stimulativna poreska politika je nešto što donosi ulaganje u Trebinje i razvijanju regije kojoj pripada. To takođe pogoduje investitorima i privlači nova ulaganja.

10. Niski operativni troškovi

Još jedna stavka koja ide u korist investicionim ulaganjima, a samim tim i razvijanju Trebinja kao privrednog, kulturnog i grada pogodnog za život. U ovo ćete se uvjeriti ako odlučite da budete jedan od investitora u Trebinje.