U SUSRET INVESTICIONOJ KONFERENCIJI – Ovo je 10 razloga zbog kojih treba da ulažete u Trebinje

Autor: TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 02. 05. 2017. - 23:19h

Još 23 dana su ostala do početka Investicione konferencije „Trebinje 2017“, na kojoj će domaćim i stranim investitorima kroz četiri panel diskusije biti predstavljeni potencijali našeg grada.

trebinje grad

Govoriće se o infrastrukturnim projektima, poljoprivredi, turizmu i zakonodavno-pravnim benefitima za investitore koji se odluče da ulažu u otvaranje realnih radnih mjesta.

Mi vam donosimo deset razloga zbog kojih treba da ulažete u Trebinje.

1. Evropsko tržište na dohvat ruke

Trebinje je smješteno u jugoistočnom dijelu Republike Srpske-BiH i nalazi se na tromeđi sa Crnom Gorom i Hrvatskom. Upravo takav geografski položaj omogućava kretanje robe prema Evropskoj uniji koja je veliko tržište, pogodno za kvalitetne hercegovačke proizvode.

2. Područje pogodno za proizvodnju meda, vina, te uzgajanje duvana i aromatičnih biljaka

Plodno tlo mnogo je uticalo na dobar glas koji ide iz Trebinja. Nadaleko poznata vina, med, duvan, aromatična i ljekovita bilja, nešto su što morate probati, ali i ponijeti sa sobom kući. Vinarije sa dugogodišnjim iskustvom u stvaranju kvalitetnih sorti vina, duvan koji je zamirisao u kabinetima državnika velikih svjetskih zemalja i preko 2.000 različitih ljekovitih biljaka koje svojim svojstvima pomažu mnogima, stvari su na koje je Trebinje veoma ponosno.

3. Efikasna lokalna uprava

Trebinje trenutno ima registrovanih 800 pravnih lica i preduzetnika, a za registraciju firme potrebno je od jedan do tri dana. Urbanistička dozvola će biti spremna za 15 dana, a građevinskoj je potrebno oko 30 dana. Grad konstantno radi na unapređenju saradnje sa poslovnom zajednicom.

4. Potencijal za razvoj poljoprivrede

Povoljna mediteranska u kombinaciji sa primorsko-kontinentalnom klimom, čine trebinjsku regiju pogodnom za poljoprivredu. Duga i topla ljeta, te blaga i kišovita zima dodatno utiču da poljoprivredne kulture, karakteristične za ovu regiju, uspijevaju i budu plodonosne.

5. Potencijal za razvoj turizma, bogato kulturno-istorijsko nasljeđe

Trebinje ima bogatu istoriju o čemu svjedoče manastiri, etnologija, arheološki i kulturni spomenici, a blizina Jadranskog mora doprinosi da u grad dođe veliki broj turista. U posljednje dvije godine zabilježen je porast posjetilaca za 55 odsto, a niske cijene hrane i smještaja pozicioniraju turiste u Trebinje, odakle kreću u obilaske većih gradova i značajnih lokacija u okruženju.

investiciona konferencija logo

6. Kvalifikovana radna snaga prilagodljiva potrebama tržišta

Veliki broj visokoobrazovanih ljudi, ali i dugogodišnje iskustvo, čine stanovništvo spremnim da rade, napreduju i doprinose svojoj lokalnoj zajednici, ali i široj regiji.

7. Hidro potencijali

Okosnicu trebinjske privrede čini hidropotencijal, jer je naš grad značajan proizvođač električne energije za cijelu Republiku Srpsku i to zahvaljujući sistemu „Hidroelektrane na Trebišnjici“, koji je izgrađen krajem 60-ih godina, a u koji se i danas kontinuirano ulaže.

8. Blizina Jadranskog mora

Do Dubrovnika, kao jedne od najpoznatijih turističkih lokacija u susjednoj Hrvatskoj, ima samo 31 km, a tu je i Crnogorsko primorje do kojeg se stiže za oko sat vremena. Koliko je jadranska obala blizu, osjeti se po morskom ugođaju koje Trebinje ima.

9. Stimulativna poreska politika

Osim efikasne lokalne uprave, stimulativna poreska politika je nešto što donosi ulaganje u Trebinje i razvijanju regije kojoj pripada. To takođe pogoduje investitorima i privlači nova ulaganja.

10. Niski operativni troškovi

Još jedna stavka koja ide u korist investicionim ulaganjima, a samim tim i razvijanju Trebinja kao privrednog, kulturnog i grada pogodnog za život. U ovo ćete se uvjeriti ako odlučite da budete jedan od investitora u Trebinje.

Komentari

Jesu li naveli i da ko ima promet preko 50 hiljada da ce placati dodatni porez.

Odgovori

Najjužniji srpski grad……..A,to znači milione evrića……:))))))))Malo da narodu otvorim okice……

Odgovori

VRANJE je juznije (i duplo vece). Pogledaj kartu, potrazi koordinate. Otvori okice.

Odgovori

More,10KM vazdušne linije….:))))))))

Valjda 10km. Redovno švrljaš komentare, a polu-pismen.

Odgovori

U vezi poljoprivrede zaboravili su navesti mogucnost NAVODNJAVANJA tokom citave godine.
Izrael je ratovao sa susjedima da bi se domogao rijeke (i oteo za sebe).
Uz toliko sunca i toplote, i mogucnost navodnjavanja, moglo bi se na njivama uz rijeku mnogo stvari proizvoditi, nema suše. Ako sto vode ljeti stigne do Hutova, stigne.

Odgovori

Napravite soping mol i zaposlicete narod.Napravite jacu TV da se vise medijski podize i reklamira Hercegovina i slobodnu zonu Trebinje gdje ce ljudi biti oslobodjeni carine.To su 3 stvari koje se lako mogu isfinansirati a donjece pare.Takodje treba dovesti u red seljacke medije iz Hercegovine i kad pocnu da blate Hercegovinu poslati na sud…..nije isto reci da TB ima 20 000 i 40 000 koji rade u dobrim firmama.Recimo Trebinje ima veci Bingo nego Bijeljina a nije Bakir lud,ispitao je on teren i zna zasto je to uradio….medjutim Bijeljina ima vise soping molova u kojima radi armija ljudi.Bijeljina je vec napravila projekat za geotermalnu elektranu a kod nas se o tome u Hercegovini i ne prica a o termama i da ne govorim.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja