Na ovogodišnjem 13. saboru folklora i 4. međunarodnom festivalu folklora u Trebinju, učestvovao je i ansambl "Silogos agias varvaras kai pentakosion - Kulturno društvo Svete Barbare i pet stotina" iz Kavale, iz Grčke.

grci vladika atanasije trebinje (1)

Došli su iz grada koji se nalazi na jugozapadoj periferiji Istočne Makedonije i Trakije, a Kavala je najveći grad, privredno i obrarozni centar ove regije.

Sa 70.000 stanovnika smješten je na moru, a u njegovoj blizini nalazi se ostrvo Tasos.

Svi članovi ovog ansambla po prvi put su došli  u Trebinje, a želje im je bila da na najljepši način - kroz igru i ples pokažu ljepotu i raskoš grčke nošnje i svoje kulture.

Oduševljeni su bili dočekom domaćina, kao i atmosferom na koncertu. Trebinjsko zelenilo i Trebišnjica su ih fascinirali, a kad su došli na Gračanicu oduševljeni su bili pogledom na grad, okolinu, Perovića most.

Nakon toga, otišli su u manastir Tvrdoš gdje ih je dočekala ljepota manastirskog kompleksa. A tu su doživjeli najveće iznenađenje.

grci vladika atanasije trebinje (1)

Umirovljeni vladika ZHiP Atanasije dočekao ih je riječima "Hristos Vaskrse" i svako od gostiju iz Grčke dobio je na poklon vaskršnje jaje.

Uz priču o manastiru i Hercegovini, vladika im je uljepšao poslijepodnevni boravak u ovoj svetinji.

Sa osmijehom na licu i riječima hvale - Nikos, Jorgos, Vasiliadis, Lefteris... vratili su se u hotel.

Iz Trebinja, grada podno Leotara, u svoju Kavalu koja se nalazi na sjevernoj obali Orfanskog zaliva, dijela Egejskog mora, nose lijepe utiske sa festivala, iz grad i od ljudi.