Nastupom 13 kulturno-umjetničkih društava iz sedam država, večeras je u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" u Bregovima priređen koncert u okviru 13. sabora folklora i 4. međunarodnog festivala folklora.

sabor folklora trebinje 2017 (1)

Na oduševljenje mnogobrojnih Trebinjaca, predstavila su se društva iz Republike Srpske, Crne Gore, Srbije, Grčke, Litvanije, Poljske i Bugarske, a kao specijalni gosti nastupili su pobjednici Sabora trubača u Guči.

Otvarajući ovu manifestaciju, zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je uz njegovanje tradicije, najveća vrijednost ovakvih druženja sticanje novih i jačanje starih prijateljstava među mladima različitih naroda koje veže ista ljubav – prema folkloru.

sabor i festival folklora trebinje 2017

„Gradska uprava je svesrdno podržala ovu smotru, smatrajući da ona promoviše baštinjenje vrijednosti svih naroda i kultura, pridonosi nastojanjima da se u globalizovanom svijetu sačuvaju kulturne različitosti, te da je - uz predstavljanje sopstvene kulturne baštine – smotra folklora dobra prilika i da se nauči o kulturi drugih naroda i njihovoj tradiciji“, poručio je Ćurić.

Trebinjskoj publici, pored tri KUD-a iza našeg grada - "Alat Svislajon", "Jovan Dučić" i "Hercegovina", predstavili su se i KUD „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice, KUD „Abrašević“ iz Čačka i Guče, KUD „Igalo“ iz Igala, KUD „Zora Hercegovine“ iz Bileće, KUD „Nevesinje“.

Pjesmu i igru iz svojih zemalja predstavila su i umjetnička društva „Šwiniarsko“ iz Poljske, „Žibinyčia“ iz Litvanije, „Kehlibar“ i „Rakovina“ iz Bugarske i „Sillogos agias varvaras kai Pentakosion“ iz Grčke, te baletska škola "Lujo Davičo“ iz Beograda.

sabor folklora trebinje 2017 (1)

"U prethodne tri godine iskustva su velika, i svi imaju samo riječi hvale, a neke su grupe najavile da će ponovo doći na ovaj festival", rekla je Milijana Lukić iz agencije "Blue diamond events" iz Beograda, koja je jedan od organizatora međunarodnog festivala folklora

Direktor Turističke organizacije Marko Radić istakao je da je Trebinje grad dobrih i gostoljubivih ljudi, koji sve goste prihvataju punim srcem i dušom, što je najveća reklama za Trebinje kao prpeoznatljivu turističku destinaciju.

Organizatori ove manifestacije su i KUD „Hercegovina“ iz Petrovog polja kod Trebinja i Turistička organizacija našeg grada.

kud hercegovina petrovo polje trebinje 13 sabor folklora

sabor folklora trebinje 2017 (1) sabor folklora trebinje 2017 (1)