Društvenom mrežom "Fejsbuk" se širi opasna igra, nazvana "Izazov plavog kita", koja je u Rusiji već dovela do 130 samoubistava tinejdžera.

igrica izazov plavog kita (1)

Ova bolesna igra navodno je počela da se širi i u drugim državama Evrope, pa su stručnjaci upozorili roditelje da pripaze na svoju djecu, kako bi se izbjegle tragedije.

Igra se sastoji od niza izazova koje mladi trebaju da ispune u roku od 50 dana, od hodanja po mraku do rezanja vlastite kože, a posljednjeg dana učesnici dobijaju uputstvo da trebaju izvršiti samoubistvo, prenosi "Daily mail".

U Rusiji se igra povezuje sa desetinama samoubistava, pa se u cijelu priču uključila policija, a pod istragom je i u Velikoj Britaniji.

"Policija nam je ukazala na igru, pa imamo obavezu da vas obavijestimo, jer biste trebali da budete na oprezu. Zove se 'Izazov plavog kita', a kao platforma igračima služe razne društvene mreže. Igračima je dodijeljen gospodar koji njima upravlja 50 dana, a svaki dan imaju drugi zadatak, odnosno izazov. Posljednjeg dana igre, gospodar šalje igraču posljednji zadatak, a to je da počini samoubistvo. Nažalost, neki tinejdžeri su to i učinili", upozorio je roditelje i učenike direktor srednje škole u Basildonu, u predgrađu Londona.

Uzbuna je podignuta u februaru kada su dvije djevojke, Julija Konstantinova (15) i Veronika Volkova (16), počinile samoubistva skočivši s krova zgrade u ruskom gradu Ust-Ilimsku.

igrica izazov plavog kita (1)

U međuvremenu petnaestogodišnja Jekaterina je zadobila ozbiljne povrede počinivši istu stvar u Krasnojarsku, a dva dana poslije četnaestogodišnja djevojka se u Čiti bacila pod voz.

U svim tim slučajevima, kao i desetinama drugih, policija ne isključuje uticaj igre na samoubistva. Posebno je to kod Julije (15) koja je posljednjeg dana na svom Fejsbuk profilu najprije objavila sliku plavog kita, a zatim i objavila status teksta - 'Kraj'.

Nije samo posljednji čin igre sam po sebi strašan.

Kako navode ruski izvori, neki od 'lakših' izazova su ustajanje u 4.20 sati, cjelodnevno gledanje horora, a među 'težima' je urezivanje oblika kita na ruku ili nogu.