Stotinu pčelara iz poljske regije Šlezija boravila je u posjeti Hercegovini. U okviru posjete za pčelare iz Poljske organizovan je prijem u gradskoj upravi u Trebinju, a gosti su posebno interesovanje pokazali za rad Pčelarskog centra Udruženja "Žalfija" u Petrovom polju.

Mnogo je toga što povezuje one koji se iz hobija ili profesionalno bave pčelarstvom, pa bilo to na sjeveru ili jugu Evrope- pokazala je ova posjeta.

Ipak, iako je osnovna djelatnost ista, značajne su i razlike, prije svega u prirodnim uslovima za bavljenje pčelarstvom, ali i načinu rada - kažu gosti iz Poljske.

- Mi imamo kratak period vegetacije, hladnije je nego ovdje, a i tehnologija koju koristimo je drugačija - kaže Vjecslav Blondin, član Udruženja pčelara Šlezije.

Domaćini su objasnili kako se pčelari u Hercegovini i zašto je ovdašnji med izuzetnog kvaliteta.

Dok se, na primjer, u Poljskoj prikuplja med uglavnom sa kultivisanih i tretiranih površina, u Hercegovini ogroman procenat meda dolazi iz nedirnute prirode.

Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara istočne Hercegovine kaže da je osnovna razlika u tome, pa je i kvalitet neuporediv.

Posjeta iz Poljske organizovana je zahvaljujući dobroj saradnji sa turističkim radnicima iz Hercegovine.