Kafa sadrži sastojke koji dobro utiču na naše zdravlje, pa tako i na jetru. To su antioksidansi, hranljive materije i vitamini.

kafa

Visok nivo antioksidansa pomaže spriječavanju pojave različitih vrsta karcinoma, npr. raka jetre, grla, usta, prostate, debelog crijeva. Takođe, kafa sadrži polifenole, biljne sastojke jakog antioksidativnog dejstva koji spriječavaju upale u mozgu.

Stručnjaci Klinike Mejo u SAD kažu da ispijanje kafe može da ima brojne zdravstvene prednosti i da ona štiti od pojave Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 i oboljenja, pa čak i karcinoma jetre. Kafa, takođe, poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje rizik od depresije.

Studija iz 2013. godine, sprovedena među studentima, pokazala je da je rizik od suicida za 45 posto manji kod ljudi koji popiju dvije do tri šoljice kafe na dan. Najveća studija do sada urađena je na uzorku od 400.000 muškaraca i žena uzrasta od 50 do 71 godine i trajala je više od 10 godina. Otkrila je da je kod onih koji piju kafu manja vjerovatnoća da će umrijeti od srčanih bolesti, bolesti disajnog sistema, moždanog udara, dijabetesa i infekcija.

Ovo su neke od hranljivih materija (količina u 250 ml kafe):
Mangan - 3% RDA (preporučenih dnevnih potreba)
Magnezijum - 2% RDA
Kalijum - 3% RDA
Vitamin B1 (tiamin) - 2% RDA
Vitamin B2 (riboflavin) - 11% RDA
Vitamin B3 (niacin) - 2% RDA
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) - 6% RDA
Fosfor - 1% RDA
Folna kiselina - 1% RDA.