U Kulturnom centru u Trebinju večeras je priređen koncert kozačkog ansambla Narodnog pozorišta iz Irkutska „Sibirski vitezovi“ i prvakinje srpske drame Ivane Žigon.

sibirski vitezovi i ivana zigon koncert trebinje (3)

Izvođene su kozačke i ruske pjesme "Krim naša zemlja","Kaćuša", "Sjećanje", a na svoj kozački način pjevali su i srpske pjesme "Tamo daleko", "Naša vjera pravoslavna", te druge numere o Srbiji i Kosovu i Metohiji.

Na čelu ansambla iz Rusije je Mihajlo Kornjevim, koji je rekao da je su svi članovi veoma srećni što su posjetili Trebinje.

sibirski vitezovi i ivana zigon koncert trebinje (1)

"Imamo obavezu da govorimo o bratstvu naša dva naroda. Donosimo vam iskrene pozdrave iz dalekog Sibira", rekao je Kornjevim.

Ivana Žigon je podjetila da su članovi ovog ansambla bili uz srpski narod u njegovim najtežim momentima u novijoj istoriji - kada su na SR Jugoslaviju padale bombe NATO avijacije 1999. godine.

Ona je dodala da je večerašnji koncert za nju nešto najdivnije jer su se, kako je rekla, u najljepšem srpskom gradu sjedinila prostranstva čitavog pravoslavnog slavjanstva - od Hercegovine, preko Kosova i Metohije do Rusije i Sibira.

sibirski vitezovi i ivana zigon koncert trebinje (1)

"Velika je čast biti sa 'Sibirskim vitezovima'. Mi više od 25 godina sarađujemo", kazala je Žigon, navodeći da je za nju umjetnost jedan milimetar iznad stvarnosti, ali, kada je sa ovim ovim ansamblom - onda je stvarnost jedan milimetar iznad umjetnosti.

Prisutna publika je bili oduševljenja koncertom, a ostaje žal što dvorana Kulturnog centra nije bila popunjena do posljenjeg mjesta. Oni koji nisu došli imaju zbog čega da žale, jer je koncert ispunio sva očekivanja.

sibirski vitezovi i ivana zigon koncert trebinje (3) sibirski vitezovi i ivana zigon koncert trebinje (3)