Dvodnevna manifestacija "Dučićev dan" završena je večeras programom "Veče laureata - Odavno je u prekidu veza sa nebesima ", koji je održan u Kulturnom centru i posvećen je ovogodišnjem laureatu "Dučićeve nagrade" pjesniku Gojku Đogu.

ducicev dan vece laureata (1)

Pozdravljajući uvažene goste i prisustnu publiku, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je kazao da je pjesnička riječ - i ona guslarska u kolu i ona pisana, vijekovima carovala na ovom području.

"Poezija nas je podržavala i uzdržavala, podizala i uzdizala u zemlji hercegovoj, u zemlji svetosavskoj. Sa pjesmom smo nazdravljali, a sa dirljivom pjesničkom riječju smo naše najmilije predavali vječnosti", istakao je Petrović.

ducicev dan vece laureata (1)

Slaveći moć pjesničke riječi, Trebinje obilježava dan Dučićevog odlaska kao dan kad je najpoznatiji Trebinjac nastavio život u svojim knjigama i sjećanjima, naglasio je Petrović.

Profesor doktor Jovan Delić, govoreći o poeziji Gojka Đoga, kazao je da je ovogodišnji laureat Dučićeve nagrade kroz svoje knjige poezije "Tuga pingvina", "Modrica", "Kukuta", "Vunena vremena","Izabrane i nove pjesme"; "Crno runo" - postao međunarodno poznato pjesničko ime.

"A po pjesničkom samožrtvovanju, pjesničkoj sudbini, po svom stavu i odnosu prema pjesništvu i po spremnosti da se pjesnička riječ plaća slobodom i svojom glavom, on je jedinstvena figura srpske poezije", rekao je Delić.

On je dodao da osloboditi pjesnički jezik dlaka znači biti "bez dlake na jeziku", što je osnovni pjesnički stav.

 

Pjesnik kome je zapala čaša časti - Gojko Đogo, pričao je o zavičaju, jer je njegov zavičaj Hercegovina.

ducicev dan vece laureata (1)

Veliki broj Hercegovaca u prvom dijelu života trudi se da pobjegne iz Hercegovine, a drugi dio života žele da joj se vrate barem u kovčegu, rekao je Đogo.

"Taj paradoks prati gotovo svakog Hercegovca. Zavičaj nije samo jezik, već je ono jedinstvo prirode, rime, krajolika, istorije, tradicije, kulture - to je jedna emocija. To je osjećanje pripadnosti sraslo sa našim unutrašnjim bićem, nešto privatno, privilegovano u našoj svijesti i podsvijesti", podvukao je Đogo.

On je dodao da je zavičaj oduvijek bio pjesnička tema i da nije lako prepoznati na koji način taj zov odleže u nama.

"Često se motivi između patriotske i zavičajne pjesme motivi isprepliću. Dučić je volio svoj grad, ali za razliku od Šantića zazirao je od lokalnih motiva", zaključio je Đogo.

Gradonačelniku Trebinja Luki Petroviću prof. dr Jovan Delić, u ime Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uručio je Povelju zahvalnosti manifestaciji Dučićev dan zbog njenog izuzetnog doprinosa u čuvanju i njegovanju srpske kulturne baštine.

ducicev dan vece laureata (1)

U bogatom kulturnom programu izvođene su pjesme "Što se bore misli moje", "Svjati Bože", Kad bih tvoja bila", Stoj Drino", " Zaustavite Dunav", "Hercegovina"...

A u programu su učestvovali trebinjski hor „Tribinia“, pojci braća Teofilovići iz Beograda, te prvak Narodnog pozorišta Beograd Nebojša Dugalić.

ducicev dan vece laureata (1)