Zavod za zapošljavanje Republike Srpske raspisao je prvi javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korišćenje bespovratnih sredstava za zapošljavanje, u ovoj godini.

zavod za zaposljavanje trebinje

Interesovanje za program samozapošljavanja i zapošljavanja kod poslodavaca, u prošloj godini bilo je duplo veće, u odnosu na 2015. godinu.

Na području osam opština, koje pokriva trebinjska Filijala zavoda za zapošljavanje, kroz tristo pedeset programa, plasirano je više od dva miliona maraka, po svim projektima, a zaposlena su 442 lica. Zahtjevi za finansiranje zapošljavanja u ovoj godini, dostavljaju se biroima za zapošljavanje.

Cmiljana Galanos, nezaposlena inženjerka menadžmenta i nesvršeni postdiplomac, kroz samozaposlenje, registrovala je samostalnu preduzetničku djelatnost. To nije mogla učiniti novcem zarađenim u kućnoj radinosti.

"Ne, nije nam bilo dovoljno, bila su nam potrebna sredstva da bi, pored tih, krenuli dalje, prešli na veći nivo. To nam je baš u pravom trenutku", govori Cmiljana.

Namjerava konkurisati i ove godine, da bi zaposlila još jednog radnika. Isto namjerava i Tomo Bokić, osnivač i direktor privatne agencije. Bespovratni novac za zapošljavanje, kaže, ima posebnu vrijednost za onoga ko tek pokreće djelatnost.

"Mislim aplicirati i ove godine. Sa radnikom imam potpisan ugovor na neodređeno vrijeme", rekao je Bokić.

Na području Filijale, od ukupno odobrenih 35o projekata zapošljavanja, u 2016. godini najviše je bilo u oblasti poljoprivrede. Pojačan interes očekuju i po javnom pozivu, objelodanjenom prije dva dana.

"Kod naših poslodavaca cilj je da radnici ostanu u stalnom zaposlenju i da učestvuju i narednim projektima i da dobiju sredstva za nove radnike", izjavio je Dragan Popović, rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Trebinje.

Uslove za korišćenje i iznosi novca zavise od prijavljenih programa zapošljavanja, podijeljenih u šest projekata.

Program traje godinu dana, a nezaposleni, koji ispune uslove, brišu se sa evidencije nezaposlenih.

"Zloupotreba nije bilo. Radimo kontrolu u saradnji sa Poreskom upravom", napominje Popović.

Javnim pozivom predviđeno je i finansiranje prekvalifikacije nezaposlenih. Konkurs je otvoren do 19.aprila, a ukupna bespovratna sredstva za zapošljavanje, iznose više od 10 miliona maraka.